Ép lélek az ép testhez

Szerző: Szakszon Réka
Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a testi és a lelki egészség összekapcsolása a gyógyítás során. Tihanyi Benedek hatodéves orvostanhallgatóval beszélgettünk stresszről, testtudatosságról, és a különböző alternatív módszerekről, amelyekkel megelőzhetjük vagy kezelhetjük betegségeinket.

Miért választottad az orvosi egyetemet a kezdetek kezdetén?

Eredetileg azért mentem orvosi egyetemre, mert agykutató akartam lenni. Szerettem volna látni, hogyan működünk. Az ember természetes folyamatok eredménye, és azt gondoltam, hogy valahol az agyban rejlik a titok kulcsa. Agykutatóként azonban főként kicsi sejtekkel kell foglalkozni, és csak bízni lehet abban, hogy az ötvenéves pályafutásod végére ezekről a kis sejtekről alkotott tudásod összeáll valami egésszé. De én egy idő után elvesztettem a hitemet. Ezután fordultam a pszichoszomatika és az egészségpszichológia felé, ahol az agy működéséről szerzett tudásom is sokat segít.

Mi vezetett ebbe az irányba?

A kórházi gyakorlatok során azt tapasztaltam, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor az egyben lelki segítséget is jelent. Ha már kialakult egy betegség, ahhoz nagyon gyakran társul szorongás. A testi kezelés mellett hatékony lehet, ha elindulunk a lelki vonalon is. Hiszen, ha a testi tüneteket sikerül is elmulasztani, de a körülmények nem változnak, akkor újra felléphet ugyanaz a probléma.

Milyen módszerekkel dolgozol a lelki egészség fenntartására?

A területek, amelyekkel foglalkozom, az orvostudomány, a jógaoktatás, a Hangfürdő (ami egy relaxációs kórus, bővebben itt lehet tájékozódni róla: www.facebook.com/hangfurdo), és a pszichoterápia (ezen belül speciálisan a fókuszmódszer). A jógát kilenc éve kezdtem el. Nagyszerű élményekben volt részem, olyan energiaforrásokat fedeztem fel magamban, amelyeket máshogy nem találtam volna meg. Az elmélyült relaxálás és a hatékony koncentrálás segít a mindennapi feladatok elvégzésében, a tanulásban, a stressz és a fáradtság kezelésében. Később, jógaoktatóként, az itt szerzett tapasztalatokat szerettem volna hasznosítani és átadni.

Mit jelent a Hangfürdő?

A Hangfürdő a kóruskoncert és a relaxáció egyesüléséből jött létre másfél évvel ezelőtt. A koncerteken kizárólag emberi hangokat használunk. A hangutánzások és az inuit torokéneklés ugyanúgy része, mint a klasszikusabb dallamok, a népdalok és a modern darabok. A „fürdőzőket” az úszómesterek (az énekesek) veszik körül hangokkal, és ezek a hangrezgések felerősítik a relaxálás során keletkező kellemes testi érzeteket. Ezenkívül kifejlesztettük az emberi hanggal történő hangmasszázst is.

Miben különbözik a hangmasszázs a relaxációs koncertektől?

A több résztvevős kóruskoncertek helyett ez a módszer egy személyre koncentrál. A hangmasszázs elején a vendégünkkel beszélgetünk arról, hogy milyen témát hozott. Ez lehet egy pozitív vagy negatív dolog, egy elakadás, egy olyan érzés, amivel nem tudott azonosulni korábban. Ha ebben megállapodtunk, akkor egy finom zümmögéssel kezdünk, ezt követően teljesen improvizatívan működik a dolog. Egyszerűen engedjük, hogy a témája velünk legyen, és ez alapján adjuk ki magunkból a hangokat. A végén szeretjük lekerekíteni az éneket, hogy legyen ideje lecsengeni a hangoknak, és megtalálni azt, hogy az élmény hogyan kapcsolódik a hétköznapokhoz. A visszajelzések alapján nagyon jó érzés, amikor öt-hat ember tizenöt percen keresztül azzal foglalkozik, hogy a résztvevő együtt lehessen a hozott élménnyel.

A legújabb vonal, amivel foglalkozol, a szomato-pszichoterápia. Mit takar ez a kifejezés?

A Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület (www.szomato.org) minden olyan önismereti vagy pszichoterápiás módszert felkarol, ami valamilyen szinten a testtel foglalkozik. Ennek az egyesületnek az egyik módszerét, a Gendlin-féle fókuszolást kezdtem el tanulni – erről a www.fokuszmodszer.hu honlapon lehet részletesebben olvasni –, és jelenleg már fókusztrénerként is dolgozom.

Hogy működik a fókuszolás a gyakorlatban?

A módszer megtanítja, hogyan tudja valaki érzékelni a testét, hogy kell a testi érzeteket felhasználni. Egy klasszikus fókuszfolyamat a figyelembevitellel kezdődik, ahol a tréner végigvezeti a résztvevőt testrészről testrészre egy pálya mentén. Ezután valamilyen témát (amit egy előzetes beszélgetés alatt a fókuszoló saját maga választ ki) a tréner megemlít, és arra kéri a fókuszolót, hogy legyen együtt a témával, vegye észre, hogy a testének melyik pontja kéri a figyelmét. Ha megtalálta a kérdéshez kapcsolódó érzetet, a következő lépésben megengedheti magának, hogy szavak, képek, emlékek jöjjenek elő. Lehet, hogy sokáig kavarognak a gondolatok, de egy idő után rátalál egy kulcsszóra, ami ehhez a témához kapcsolódik. Ez az „aha-élmény”, ami nagyon sokszor fizikai síkon is érezhető megkönnyebbüléssel jár. Természetesen a fókuszmódszer nem hirdeti azt magáról, hogy bármilyen testi tünetet és fájdalmat képes azonnal elmulasztani.

A felsorolt tevékenységek közös pontja lehet a mindennapos stresszel való megküzdés. Hogy határoznád meg a stresszt?

Stressznek nevezünk minden olyan helyzetet, ami kibillent az egyensúlyunkból. Valamilyen szintű stresszre mindig szükségünk van, hogy ne lustuljanak el a megküzdő képességeink. Viszont, ha a stressz-szint elér egy bizonyos fokot, akkor már nem tudunk vele megküzdeni. A túlzott stressznél szorongás, önértékelési zavarok, depresszió, fejfájás, táplálkozási, szexuális, alvási zavarok léphetnek fel. A stresszel való megküzdés és a nyugalmi, békés attitűd kialakítása ezért valóban központi téma nálam.

Hogy képzeled el a jövődet az orvosi pályán?

Az orvosi hivatást azért választottam, mert szeretnék embereknek segíteni. A gyógyító tevékenység azonban többet is jelent, mint a fizikai sík. Jelenleg jobban érdekel a nem orvosi szintet megütő tünetek kezelése és enyhítése: a fejfájások, hátfájások, emésztési panaszok, amelyekkel naponta találkozhatunk, és mégis elhessegetjük őket. Pedig ezek mind felkiáltójelek, amelyekkel néha érdemes többet foglalkozni. A mentálhigiéniai rend fenntartása önmagunkban sokat segíthet abban, hogy testi egészségünket is megőrizzük.


A fenti módszerekről és Tihanyi Benedekről ezen a linken tudhatnak meg többet: https://lifegarden.hu/szakember-kereso/tihanyi-benedek-t/121/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!