A rendszeres testmozgás a gyógyulásban is segíthet

2013. 09. 15.
Szerző: Szimpatika
Egy egészséges életmódot folytató ember nem dohányzik, egészséges a testsúlya, egészségesen táplálkozik és rendszeres testmozgást végez, valamint elég időt fordít a pihenésre és a világhoz és önmagához fűződő pozitív viszony ápolására.

Mindez a mindennapos tudatos választások, döntések és cselekvések eredménye. Az egészséges életmód sikerélményt, önbizalmat, önbecsülést és energiát ad, és nem utolsósorban csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmód kialakításanak az a trükkje, hogy több lépésben hajtjuk végre apró változtatások sorozatát.

Nem is oly rég volt, hogy a magas vérnyomástól, magas vércukorszinttől, ízületi gyulladástól, asztmától vagy szívbetegségektől szenvedő betegeknek csupán ágynyugalmat és a gyógyszerek pontos szedését tanácsolták az orvosok a beteg állapotának stabilizálása érdekében. Mára már tudjuk: nem fér kétség ahhoz, hogy az az életmódváltás, beleértve a rendszeres testmozgást is, jelentősen kedvező hatással bír a fenti egészségi problémák megelőzésében, kezelésében és gyógyításában.

Bármilyen tartós mozgás, mint a gyaloglás, kerékpározás, úszás vagy sífutás csökkenti számos életveszélyes betegség és egészségügyi probléma kockázatát, így például a szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, sőt talán a rák megelőzésében is segíthet. A rendszeres testmozgás nem szükségszerűen unalmas, drága, időigényes vagy kellemetlen. Olyan, mérsékelt testmozgási formák gyakorlása, mint a kertészet, tánc, gyaloglás, házimunka vagy akár egy nagybevásárlás jó kezdetet jelentenek és alapot adhatnak a napi mozgásszükséglet fedezéséhez és a betegségek megelőzéséhez. A mozgásnak csupán kreativitásunk szabhat határt.

A helyes étrend, a diéta sarokköve a cukorbetegség kezelésének, azonban a diéta és a testmozgás együttesen 45%-kal nagyobb javulást képes elérni a cukorbetegek állapotában, mint csak a diéta önmagában.

Az emberek nagy része egyszerűen nem mozog eleget. Drámaian csökkent a fizikai aktivitás szintje az elmúlt 30-50 évben, részben a technológiai újítások és azok helytelen használata miatt. Ez egy viszonylag jelentéktelen mennyiségű idő, figyelembe véve azt, hogy milyen mértékű változásokhoz kell az emberiségnek alkalmazkodnia, és hogy mennyivel több időt töltöttünk el egy teljesen más típusú életmódban még a technológiai korszak előtt. Kombinálva ezt a hirtelen és nagymértékű életmódváltozást a felelőtlen étkezési szokásokkal, megkapjuk azt az egészségügyi válságot, ami jelenleg a világban tapasztalható.

A krónikus betegségekben szenvedők esetében a rendszeresen végzett testmozgást régebben úgy tekintették, mintha az ember magának keresné a bajt. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban a bizonyítékok arra utalnak, hogy mind az egészséges, mind a beteg embereknél kedvezőbb az általános egészségügyi prognózis azoknál, akik rendszeres testmozgást végeznek, mint azoknál, akik nem. Az intenzív edzések nem csak lassítják a koszorúér-betegség súlyosbodását, de helyre is állítják a koszorúér-funkciókat, amikor a betegség még nincs előrehaladott állapotban.

Klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a mozgás csökkenti a fájdalmat és az ízületi gyulladás által okozott ízületi károsodást, az asztmarohamokat, a gyógyszerhasználat szükségességét, valamint enyhíti a szorongást és a depressziót. Más kutatások szerint a rendszeres testmozgás egyharmadával csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a kemoterápia mellékhatásait és növeli a kezelés hatékonyságát.

A krónikus betegségektől szenvedők esetében nemcsak fizikai, de pszichikai előnyei is vannak a rendszeres mozgásnak. Akár már 10 perc könnyű testmozgás naponta segíthet a legtöbb krónikus betegségben szenvedőnek, akik a mozgástól felélénkülnek, energikusnak és ébernek érzik magukat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!