Mit együnk edzés előtt, közben és után?

2013. 09. 26.
Szerző: Szimpatika
A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek a következőkben leírtak szerint fogalmazzák meg az edzés előtt, közben és után javasolt étkezések legfontosabb szempontjait.

Edzés, illetve verseny előtt közvetlenül már egyáltalán nem célszerű enni, mivel, legyen szó bármilyen ételről vagy italról, idő kell, hogy az kiürüljön a gyomorból. Sportolni pedig nem lehet teljes erőbedobással abban az esetben, ha a gyomorban emésztetlen képlet van. Természetesen nem vagyunk egyformák, így az emésztési folyamatok ideje is eltérhet egymástól. Vannak, akiknek a gyomra szinte 10-20 perc alatt képes pl. egy banánt megemészteni, míg másoknak a folyamat jóval több időbe telik.



Az edzés vagy a verseny előtti étkezésre vonatkozó javaslatok elsősorban az ételek emészthetőségét, felszívódási képességét veszik figyelembe. A tápanyagok közül a zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, majd a fehérjék, végül a szénhidrátok következnek. Az olajos hal például képes akár 8 órán át a gyomorban maradni, míg egy darab banánnak elég 15-30 perc. Mindebből az következik, hogy magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú ételeket célszerű választani edzés előtt, és legalább egy órával a tréning kezdete előtt ajánlott elfogyasztani ezeket. A fűszerezés és az étel elkészítésének módja is sokat számít az emésztés ütemének szempontjából. A gazdagon fűszerezett (hagymás, olajban pácolt stb.) ételek lebomlása, felszívódása jóval lassabban következik be, mint az egyszerűen fűszerezett, zsiradék nélkül elkészített ételeké. Természetesen az elfogyasztott étel mennyisége is fontos jellemző. Ezért törekedni kell a „többször kis adagok” elvének betartására.

Edzés, illetve verseny alatt a folyamatos folyadékbevitel és az elvesztett energia pótlása a cél. Ez utóbbit szénhidráttartalmú itallal, folyékony szénhidráttal, energiaszelettel, esetleg banánnal, vagy a sokaknak jól bevált szőlőcukorral lehet megoldani. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy a gyorsan felszívódó egyszerű cukrok vércukorszint-emelő hatása megszűnjön, vagyis célszerű húszpercenként folyamatosan pótolni az energiát, ha meg akarjuk akadályozni a teljesítmény zuhanását. Számos ajánlás inkább az összetett, lassabban felszívódó szénhidrátokat részesíti előnyben, mivel ezek hatására később következik be a vércukorszint emelkedése, majd csökkenése, így akár egy óráig is kibírjuk, ún. „eléhezés” nélkül.

Edzés vagy verseny után elsődleges teendő a folyadékpótlás, ezt követően pedig a lemerült szénhidrátraktárak újratöltése és a regeneráció biztosítása. Vagyis törekedni kell a tápanyag- és vitamindús menü fogyasztására. Ilyenkor nem csak a szénhidrátra, hanem az értékes fehérjére és némi zsírra is nagy szüksége van a szervezetnek. Emellett célszerű olyan ételt is fogyasztani, amely az immunrendszer védelmét is megerősíti, pl. joghurtot vagy egyéb tejterméket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mikronutriensek szerepét sem, vagyis a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak (pl. mandula, kesúdió) bevitele sem mellőzhető.

Az amerikai ajánlás szerint még az élsportolóknak sincs szüksége külön vitaminkészítményt szedni abban az esetben, ha maximálisan eleget tudnak tenni a változatos, rendszeres, tudatos étkezés irányelveinek; ha nem szenvednek felszívódási, illetve anyagcsere-betegségben; ha nem fogyókúráznak, és ha nem vegánok. Azok a vegetáriánus sportolók, akiknek étkezésében szerepel tejtermék és tojás, védettek a vitaminhiány kialakulásával szemben. Viszont étrend-kiegészítőket célszerű alkalmazniuk azoknak a sportolóknak, akik teljesen mellőznek mindenféle állati eredetű ételt és élelmiszert.

Az étrend-kiegészítés nem egyszerű dolog, mert fajtáját és minőségét tekintve is nagyon sokféle szer található a piacon. Sokszor nem az ára dönti el a minőséget, nem beszélve arról, hogy az élsportban a bevizsgálatlan étrend-kiegészítő, jóllehet doppingszempontból elvileg ártalmatlan, mégis a doppingvétség veszélyét jelentheti. Ezért csak az olyan étrend-kiegészítő javasolható, amely bizonyítottan nem tartalmaz doppinganyagot, és amelynek alkalmazása az adott sportoló esetében személyre szabottan indokolt. Ennek megállapításához célszerű sportorvos, dietetikus véleményét kérni.


forrás:
https://www.sportorvos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!