Őszi immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban

Szerző: Szimpatika
Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat, magyarázza dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora, TCM-oktató. Ha nem készülünk fel tudatosan a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk.

A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre – idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők –jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő, fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patisszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.

A zöld tea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést, ami azért is fontos – magyarázza a TCM-egyesület európai elnökhelyettese –, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van, és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.

Megfelelő fehérjebevitel, hosszú ideig főzött levesek

A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például a jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek – így a tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves – fogyasztása. Az így elkészült levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake-gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen építőköveket.

Méregtelenítés ősszel

Az őszi időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt fordítanunk. A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló „méregtelenítők” még a fafülgomba, a shiitake-gomba, a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.

Savanyú gyümölcsök fogyasztása és hideg ételek mellőzése

A TCM szerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért ezek kerülendők az esti időszakban.

A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta stb.), vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin-tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.

Lengébb öltözék, korai fekvés és ébredés

Az őszi időszakban érdemesebb este korábban lefeküdni, reggel korábban felkelni, és többet mozogni a szabad levegőn. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros és könnyen megfázást okozhat.

A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!