Mit használjunk a vegyszertartalmú mosóporok, öblítők helyett?

2013. 10. 17.
Szerző: Szimpatika
Az emberek világszerte ki vannak téve a szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító hatásának. Az ENSZ ezzel foglalkozó kutatói szerint feltételezhető, hogy a rovarirtókban lévő ftalátok, a biszfenol-A és más anyagok károsan befolyásolják a nők termékenységét és növelik a gyermekkori betegségek, köztük a leukémia esélyét.

A veszélyesnek gondolt anyagok jelen vannak a kozmetikai és higiéniás termékekben, játékokban, valamint adalékanyagként megtalálhatók élelmiszerekben és gyógyszerekben is. Ahol lehet, érdemes tehát a vegyi anyagokkal készülő termékeket más termékekkel helyettesíteni. Lássuk például, hogy mivel helyettesíthetjük a mosóporokat és öblítőket.



Mosás

A mosódió ugyanolyan jól tisztít, mint a vegyi anyagot tartalmazó mosószerek, de teljesen természetes, régóta használt anyag. Többféle változatban kapható, természetes állapotában, de porként vagy folyékony mosószereként is megvásárolható a bioboltokban. A dió héjában található szaponin nevű anyagnak köszönhető a tisztító hatás: ez az anyag körülbelül három mosás során kioldódik, ilyenkor a kis zsákba tett diókat ki kell cserélni egy újabb adagra. Nagyon jól tisztít, fertőtlenít, és öblítőre sincs szükség a mosás után. Ha van rá időnk, kedvünk, energiánk, a mosódiókból 10-12 darabot másfél liter vízben fél órán át kell főzni, majd leszűrni, és így vegyszermentes folyékony mosószerhez jutunk, melyet nemcsak mosáshoz, de mosogatáshoz vagy hajmosáshoz is használhatunk.

Öblítés

Töltsünk 1/3 rész ecetet és 2/3 rész vizet az öblítős rekeszbe. Nem kell félnünk, az ecetszag elillan, a színek viszont megmaradnak. Ha előre el szeretnénk elkészíteni az ecetes öblítőt, akkor egy 1 literes flakonba töltsünk 3 dl ecetet, 6-7 dl vizet és néhány csepp mosóparfümöt (ezek többféle illatban kaphatók a bioboltokban, illetve az interneten keresztük is megvásárolhatók).

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!