A tüsszentés anatómiája

Szerző: Szimpatika
A nátha szervezetünkbe való befészkelődésének első tünetei a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekezőmechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti a szervezetünket.

A tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja indítja el, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártya gyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

„A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár, ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégis több ezer, kórokozóktól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat – részletezte a tüsszentés anatómiáját dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

Bár a tüsszentés önmagában egy védekezőmechanizmus, náthával párosulva igen kellemetlen és a mindennapokat megkeserítő tünetté válhat. A Wick Pharma GmbH 2013-as globális felmérése­ szerint, az emberek 67%-ának (Magyarországon 57%) életét nehezíti meg a tüsszögés. A köhögés és az orrfolyás után világszerte ez a harmadik leggyakoribb náthatünet, amelyet az emberek észlelnek.

A végeláthatatlan tüsszögésnek elejét vehetjük, ha orrnyálkahártyánkat tisztán és nedvesen tartjuk. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő a megfelelő módszert használjuk, a megfelelő ideig. Két hétnél tovább ne alkalmazzunk orrnyálkahártya-lohasztó orrspray-t, és lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amelyet a tudomány mellett a természet ihletett. Elérhető olyan orrspray is, amely az orvosi hatóanyag mellett eukaliptuszt és Aloe verát tartalmaz, így egyszerre csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és ápol, hidratál is. Emellett pedig akár 8 órán keresztül is véd az orrdugulás ellen.

Ha odafigyelünk és már az első jeleknél a bevált segítséghez fordulunk, elejét vehetjük, hogy a nátha eluralkodjon felettünk, és gondtalanul végezhetjük napi teendőinket anélkül, hogy egyetlen percet is elvesztegetnénk életünkből a megfázás miatt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!