Új anyag hozhat áttörtést a szívinfarktus gyógyításában

Szerző: Szimpatika
Egy új, hidrogélnek elnevezett anyag az infarktuson átesett betegek elhalt szívizmába fecskendezve segíthet a regenerációs folyamatok elindításában, ezzel javítva a szív teljesítményét és a beteg későbbi életkilátásait.

A San Diegóban található University of California biotechnológusai egy állatkísérleten alapuló tanulmányban bemutatták, hogy egy új, injekciós formában beadható anyag, az ún. hidrogél képes a szívinfarktusból származó károsodás csökkentésére és a regenerációs folyamat megindítására. Az anyag segítségével a szívizomban új myocardium és érrendszer képes létrejönni, az így kialakuló új szövet pedig az egészségeshez hasonló kontraktilis funkcionalitással rendelkezik, javítva a szív pumpafunkcióját, a kamrák volumenét és a globális falmozgásokat egyaránt.

A kutatók eredményeiket először a Science Tranlational Medicine-ben jelentették meg februárban (1), és felismeréseik készen állnak arra, hogy Európában még idén klinikai tanulmányok keretében kerüljenek gyakorlati kipróbálásra.

Az Amerikai Egyesült Államok területén évente 785 000 új szívinfarktusos epizód történik. Az orvosok jelenleg nem rendelkeznek olyan, a napi gyakorlatban hatékonyan használható módszerrel, mely képes lenne a kiesett szívizomsejtek működésének pótlására. A kutatás vezetője, Karen Christman professzor kiemeli, hogy az új eljárást nem igényel sem műtétet, sem általános anesztéziát.

A gél a koronarográfiák végzéséhez hasonlatos katéteren keresztül kerül beadásra, mely a sérült szövetben egyfajta állványként funkcionál, jelenlétével serkentve az új sejtek növekedését és a sejtregenerációt. Mivel a gélt sertésből származó szívizomból izolálják, a károsodott szívizom pozitívan reagál az anyagra, nem pedig immunfolyamatok láncolatával, így ezzel egy ideális környezetet teremtődik a szöveti újraépüléshez.

A hidrogél egészen pontosan kardiális kötőszövetből készül, melyet szívizomból nyernek egy tisztítási folyamat után. A következő lépésben az anyagot fagyasztva szárítják, ezután pedig finom porrá őrlik. Ez a por a későbbiekben egy folyadékban lesz feloldva, ami könnyed injektálhatóságot tesz lehetővé. A beadott szer testhőmérsékleten félig szilárd, porózus gél állapotú lesz, ezzel biztosítva a celluláris folyamatokhoz szükséges felszínt.

A hidrogél biokompatibilitása sem okozott idáig problémát, a kísérletek nem számolnak be egyetlen mellékhatásról sem. A kezelt állatok szervezetében nem zajlott le gyulladásos reakció, nem volt laesio és az aritmiára való hajlam sem vált fokozottabbá. Az anyag biztonságosságát vizsgáló szakemberek további teszteket végeztek humán vérmintákon, és úgy találták, hogy a hidrogél nem változtat a vér alvadási képességén. Ez a felismerés is abba az irányba mutat, hogy kompatibilitása okán a szer képes lehet emberi használatra is.

Christman professzor a felismerést kiemelten fontosnak tartja, mivel napjainkban egyre több ember esik át infarktuson, mely a későbbiekben szívelégtelenségig vezethet. A tanulmány adatai szerint a hidrogél növeli a szívizom tömegét, a hegszövet mennyisége pedig csökken hatására az érintett régiókban, mely segíthet a szívelégtelenség megelőzésében. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy egy új és hatékony minimál invazív eljárás születhet, mely az infarktusos betegek túlélési esélyeit javíthatja a jövőben.


forrás:
https://www.nilnocere.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!