Kérdezze meg kezelőorvosát – a hasi panaszokról

Szerző: Kovács Zsuzsanna
A gyomor- és bélproblémák tipikusan ősszel és tavasszal erősödnek fel, ilyenkor sokan fordulnak orvoshoz. A lehetséges kezelésekről és házi praktikákról kérdeztük dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvost.

Mi az összefüggés az évszakok és a belgyógyászati problémák között?

Az orvosok nagyon régi megfigyelése, hogy bizonyos betegségek egyes évszakokban sokkal gyakrabban lépnek fel, illetve térnek vissza. Így az ősz a gyomorfekély, a székrekedés és a bélgyulladások fő szezonja. Hogy ennek pontosan mi lehet az oka, azt egészen pontosan nem tudjuk megmagyarázni, de talán hozzájárul az ősszel fokozódó stressz, a másfajta és kicsit nehezebb ételek fogyasztása, és a kevesebb mozgás is. Aki gyomor- és bélbetegségben szenved, az jó, ha legelőször ezekre figyel oda.



Milyen tünetek jellemzik az ilyen betegségeket?

A tünetek skálája igen széles, nem feltétlen kell mindenkinél mindegyiknek megjelennie. Fontos tudni, hogy ha nem történik életmódbeli korrekció vagy természetes szerekkel, esetleg gyógyszerekkel való kezelés, akkor az enyhébb panaszok egyre gyakoribbá, komplexebbé és intenzívebbé válhatnak. A tünetek három fő csoportra oszthatók: a gyomor és a nyelőcső, a patkóbél és a vékonybél, valamint a vastagbél érintettségének tüneteire. Kizárólag szakember tudja megállapítani, hogy melyik szerv az, amelyik a problémát okozza.

Ha netán friss piros vércsík jelenik meg a székleten, akkor az a vastagbél alsó szakaszából ered. Ennek oka lehet külső vagy belső aranyér, fistula, nyálkahártya-berepedés, daganat, gyulladás, polip, és ritkán a diverticulum gyulladása is. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, és ki kell deríteni, hogy mi a pontos ok.

Hogyan lehet a panaszokat egyszerűen enyhíteni?

Ha már egyértelmű, hogy mi a panaszok oka, akkor sokkal könnyebb a kezelés is. Az orvos dönthet úgy, hogy a kivizsgáláshoz szükség lehet hasi ultrahangra, székletvizsgálatra, ételintolerancia-tesztre, emésztettségvizsgálatra, esetleg tükrözésre vagy CT-re is.

Ami viszont már rajtunk múlik és elengedhetetlen, az a célzott diéta és annak betartása. Az egyes problémák esetén némi eltérés lehet az étkezésben, általánosságban azonban a legfontosabb alapszabályok ugyanazok: rendszeresen, de egyszerre csak keveset, és az ételt alaposan megrágva szabad csak enni. A csípős, fűszeres ételek irritálják a gyomor- és bélfalat, a zsíros, fehérjében nagyon gazdag táplálék pedig nehezen emészthető. Az édességeket is érdemes kerülni, mivel irritálják a gyomorfalat és erősen puffasztanak.

A kávé és az alkoholok is erősen marják az érzékeny nyálkahártyát, érdemes tehát ezeket teljesen mellőzni.

Van-e olyan házi praktika, amelyet enyhébb tünetek esetén otthon is alkalmazhatunk?

Fogyaszthatunk kúraszerűen gyógyteákat, pl. kamilla-, cickafark-, orbáncfű- és körömvirágtea keverékét, de vigyázni kell, mert a kamilla hashajtó hatású is, és van, akinek ég tőle a gyomra. Borsmentát se keverjen a teájába az, akinek eleve sok a sava, mert fokozza a savtermelést.

Mostanában sokat hallani a bélflóráról, az ott élő baktériumokról. Őket hogyan „tartsuk karban”?

Nagyon fontos lehet a bélbaktériumok vizsgálata és célzott, probiotikumokkal történő rendezése is. A helytelen étkezés, a sok élvezeti szer, sokféle gyógyszer jelentősen roncsolhatja a velünk élő baktériumok egyensúlyát. Ez önmagában is képes tartósan emésztési zavart, puffadást, székletbeli eltéréseket előidézni. A velünk élő normális baktériumok analízise ma már a hazai betegek számára is elérhető, a székletmintákat kiküldik, és német laborban vizsgálják meg. Szükség esetén enzimeket is ajánlott szedni, számos ilyen termék kapható a patikákban. Enzimekben gazdag ételekkel is javíthatjuk az emésztést.

Sokaknak okoz problémát a székrekedés is…

Akinek ilyen jellegű gondja van, annak elsősorban rostokat, pl. indiai útifűmag-őrleményt, lenmagot, zabpelyhet ajánlott fogyasztani. Szenna-, szűztea- és kutyabenge-tartalmú szereket 1-2 napnál tovább senki ne használjon, mert ezek kálium- és magnéziumveszést idéznek elő, és tovább gyengítik a bélfali izmokat, károsíthatják a bélnyálkahártyát. Ha a fentiekkel nem érjük el a kellő hatást, akkor esetleg gyógyszer szedése is szükséges lehet 1-2 hónapig. Ilyenkor elsősorban savkötőket, savtermelést és kiválasztáscsökkentőket ad az orvos. Fontos tudni azonban, hogy ezeknek a 3 hónapnál tovább történő szedése függőséget okozhat és az emésztés további gyengülését idézi elő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!