Új gyógyszerekkel kísérleteznek a kivégzéseken

2013. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
Hiánycikk lett az Egyesült Államokban a kivégzésekhez használt érzéstelenítő, a pentobarbitál, így az államok egyes börtönei olyan szerekkel helyettesítik azt, amelyek emberi szervezetre gyakorolt hatása még nem egyértelműen ismert.

A halálos ítéletek végrehajtása sokat változott az évszázadok során, főleg, miután megjelentek az emberi jogokat védő szervezetek. Az akasztás, fejbelövés és villamosszék már a múlt – legalábbis az Egyesült Államokban –, a jelen pedig a sokkal humánusabbnak tartott méreginjekció. Ennek első lépéseként a pentobarbitál elméletileg érzésteleníti az adott illető szervezetét, majd jön a bénító hatású pancuronium-bromid, a végén pedig a szívleállást eredményező kálium-klorid.

Azonban most gondba kerültek azon amerikai államok büntetés-végrehajtási szervei, ahol engedélyezett a méreginjekció, mivel a pentobarbitál hiánycikké vált a piacon, miután a dán Lundbeck cég bejelentette, hogy ellenzi a halálbüntetést és nem szállít több szert az intézményeknek. Minden helyen másképp reagáltak a fennakadásra: Arkansas például felfüggeszt minden kivégzést, míg megoldást nem találnak a helyzetre, Ohio államban azonban végrehajtják a november 14-én esedékes ítéletet a gyilkosság miatt elítélt Ronald Phillips esetében, a pentobarbitált hidromorfonnal és midazolámmal helyettesítve.

Ám ezzel kapcsolatban máris rengeteg bírálat érte a vezetést, hiszen ezeket az anyagokat még nem használták a többi szerrel együtt, így a hatása jelen pillanatban teljesen ismeretlen. Márpedig nem mindegy, milyen fájdalomcsillapítót használnak, hiszen mindegyik másként hat az emberi szervezetre. A pentobarbitál például korábban állatoknál volt használatos, az előtte alkalmazott nátrium-tiopentál hatása pedig gyorsan elmúlt.

A helyzet már ismerős a börtönök számára, hiszen 2011-ben éppen a nátrium-tiopentált gyártó Hospira cég döntött úgy, hogy a halálsorokra nem szállít több „gyógyszert”, így jött be a képbe a pentobarbitál. A jelenlegi cserét erősen ellenző emberi jogi szervezetek Ronald Phillips kivégzését emberkísérletnek nevezték.


forrás: https://sg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!