Miért fontos a vérnyomás rendszeres otthoni ellenőrzése?

Szerző: Szimpatika
Bizonyára tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg, ha stresszesek a mindennapjai, keveset mozog és dohányzik –, lehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény.

Bár elsőre feleslegesnek tűnhet, de friss tanulmányok szerint fontos, hogy tisztában legyen vérnyomásértékével, ugyanis ezáltal nemcsak maga szerez információt az állapotáról, hanem tájékoztathatja az orvosát is. Hogy hogyan kell szakszerűen elvégezni a mérést, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Egy minnesotai kutatásból újra bizonyosságot nyert az otthoni vérnyomásmérés fontossága. A tanulmány során 450 hipertóniás beteget vizsgáltak, majd az önkéntesek fele kapott otthonra egy-egy vérnyomásmérőt. A mért értékeket az életritmusuk leírásával együtt el kellett küldeniük a szakembereknek, akik így hétről hétre ellenőrizni tudták a páciensek állapotát, és lehetőségük volt tanácsokkal is szolgálni a betegek gyógyszerezésével és életmódjával kapcsolatban. A csoport másik fele a szokásos módon járt el – tehát csak a kötelező kontrollon vett részt –, és a megszokott ellátásban részesült.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mérték a vérnyomásukat és konzultáltak az orvosaikkal, 72 százalékban tudták kontroll alatt tartani a hipertóniájukat, míg a másik csoportnak ez csupán az 57 százalékáról volt elmondható.

A The Centers for Disease Control and Prevention közleménye szerint az otthoni vérnyomásmérés nemcsak a kezelés során fontos, hanem azért is, mert az USA-ban 3 emberből egy hipertóniás, és a betegek fele nem áll semmilyen ellenőrzés alatt, többek között azért, mert ők maguk sem tudnak az állapotukról.

Így mérje otthon a vérnyomását

Dr. Kapocsi Judit szerint bármely napszakban meg lehet mérni a vérnyomást – természetesen éjszaka, az alvást megszakítva nem javasolt –, csak mindig jegyezze fel ennek időpontját!

Ha azt találta, hogy az érték 140/90 Hgmm, vagy még ennél is magasabb, 1 perc szünet után mérje meg még egyszer, majd ezt követően egy perc múlva újra, harmadszor is a tenziót, és jegyezze fel a kapott értéket a pulzusszámmal együtt! Ha három különböző alkalommal (más napokon mérve) a fent jelzett magas értéket mért, az a hipertónia diagnózisát jelenti.

„Szakszerűen a vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni. Ezt legjobb, ha orvos vagy képzett asszisztens végzi. Továbbá a mérés szabályait meg kell tanítani a betegnek, mivel a nem megfelelően kivitelezett mérések sok hibalehetőséggel járnak, így félrevezetőek lehetnek. Például sok esetben megtörténik, hogy a beteg vesz saját vérnyomásmérőt, de nem olvassa el a használati utasítást. Ezért hasznos lehet, ha az orvosi vizsgálatra magával viszi az illető a vérnyomásmérőjét, megmutatja, hogyan szokta használni, így kiderülhetnek a kisebb-nagyobb technikai problémák” – javasolja a szakember.

Általános tanácsok a vérnyomásméréshez

  • A vérnyomást otthon kényelmes, ülő helyzetben, 5-10 perc pihenés után mérje, a fent leírt módon (1-1 percenként, legalább 3 mérés összesen).
  • A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a pulóver vagy az ing feltűrt ujja. Ne mozgassa közben a karját, és ne nézze a vérnyomásmérő kijelzőjét azon izgulva, hogy mennyi lesz az érték.
  • Lehetőleg mandzsettás automata vagy félautomata készüléket válasszon, mivel a csuklómérők pontatlanabbak.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!