A tök jó!

2013. 12. 09.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A tök számomra a késő ősz jelképe, a sütőben sülő tök illatától pedig mindahányszor kellemes karácsonyváró hangulat járja be az otthonunkat.

A tök, ez a sokféle színben, formában és méretben pompázó, jókora és dekoratív kései termés méltóképpen díszíti az őszi otthonokat. Kapható az aprócska dísztököktől az óriás halloweeni tökig mindenféle változatban. Önmagában is szép – viaszos kemény héja miatt sokáig eláll –, mérettől függően állíthatjuk az ajtóba, vagy lehet az asztal vagy a polc dísze... Ha viszont a lámpáskészítés mellett döntünk, ami 2-3 napig csodás esti látványosság (aztán sajnos „elhervad”), élvezhetjük a kivájt tökbélből és -magokból süthető-főzhető finomságokat is.

És ha végül lecseréljük a dekorációnkat, nem kell gondolkozni, hol tároljuk: irány a komposztáló vagy a szemeteskuka.

A lámpásokat legjobb az olcsó és finom kanadai sütőtökből farigcsálni, a húsát pedig félretenni további felhasználásra. Olyan tököket válasszunk, melyeknek elég nagy és szép gömbölyű az aljuk. És vegyünk egyszerre többet, mert ha belejövünk a lámpáskészítésbe, nem lesz megállás az első darab után...


A töklámpás készítése azzal kezdődik, hogy levágjuk a tökféle alját vagy tetejét, és valamilyen „vájóval” (karalábé-, dinnye-, krumpli-), vagy egy erős nyelű kanállal kikanalazzuk a belsejét.
Jó tudni, hogy sokszor – pl. ha karcoljuk a díszítést – jobban járunk, ha előbb díszítünk, aztán vájunk, mert az erőteljes „eszközhasználatnak” nem áll ellen a vékony héjúra vájt tök, a kikanalazást viszont nem zavarja, ha már díszes a felület.

Bemelegítésképpen almamagozóval vágott lyukakkal díszíthetünk egy jövendőbeli pöttyös lámpást – aztán jöhetnek a komolyabb feladatok.

A klasszikus vigyori töklámpáshoz először tervezzük meg papíron a nagy szemeket, foghíjas szájat, orrot, aztán alkoholos filccel rajzoljuk a tökre a kivágandó részeket. Éles, vékony pengéjű késsel óvatosan vágjuk ki és távolítsuk el őket.

Játszhatunk tökkarcolást is: meglepően szép az eredmény, amikor a karcolt mintán átsejlik a fény! Ehhez egy vastagabb hímzőtűvel karcoljuk be az előre megrajzolt mintát a tök felületébe, aztán vájjuk ki a tököt, viszonylag vékonyra. Kisebb-nagyobb lyukakat is szúrhatunk bele, és tehetünk üveggyöngyöt ezekbe – egészen keleties lesz a hatás.

Az elkészült töklámpásokat vékony drót segítségével fellógathatjuk olyan helyre, aminek a közelében semmi nem kaphat lángra.

A kifaragott tök tartósabb lesz, ha vízzel hígított hipóval befújjuk vagy átdörgöljük.

És mi készülhet a maradékból?

A kanadai tök levágott hosszúkás részét felszeletelhetjük vékony karikákra, almamagozóval és késsel vághatunk bele mókás tökarcot, sütőben kisüthetjük, és máris kész a tök-csipsz – azok a gyerekek is meg fogják kóstolni, akik egyébként nem vetemednének sütőtökfogyasztásra.

De főzhetünk finom krémlevest, kipróbálhatjuk az amerikai tökös pitét, és más zöldségekkel, sajttal összesütve finom köretet készíthetünk a töklámpások „beléből”.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!