Viselkedésünket is hormonok irányítják

2014. 01. 02.
|
A modern agykutatás képes működése közben is vizsgálni agyunkat. A mai korszerű berendezésekkel szinte kinyomozhatók gondolataink, megállapíthatók „lelki betegségeink”. A titokzatos agy egyre kevésbé titokzatos. Ma már azt is tudjuk, hogy cselekvéseinket, lelkiállapotainkat, viselkedésünket is kémiai anyagok áramlása irányítja.

Sokáig hitték az emberek, hogy testünk valami különálló, lelkünktől, gondolatainktól függetlenül működő dolog. A benne lévő alkatrészek időnként elromlanak, s akkor az orvos igyekszik megjavítani – eret vág, gyógyszert ír fel vagy operál. Mindehhez az agyunknak vajmi kevés köze van. Arra való csupán, hogy gondolkodjunk vele. Pedig az aggyal kapcsolatos kutatások bizonyítják, hogy életünk minden eseménye, a körülöttünk lévő világ minden apró mozzanata, fogantatásunk pillanatától kezdve agysejtjeinkben tárolódik. Minden érzés, mozdulat, gondolat, félelem vagy agresszió agyunk központi pályaudvaráról indul, és oda is érkezik.

A mintegy másfél kilónyi szürkeállományban több száz milliárd sejt dolgozik. Olyan, mint egy óriási pályaudvar, idegpályáin emlékekkel, vágyakkal, gondolatokkal és érzelmekkel megrakott tehervagonok száguldoznak, óránként több mint 300 kilométeres sebességgel, hormonok érkeznek menetrend szerint, molekulákat szállító szerelvények várják a csatlakozást, éjjel-nappal nyitva tartó pénztárak, azaz receptorok fogadják az utazó vegyi anyagokat. Mi pedig úgy érezzük, szerelmesek, dühösek vagy szomorúak vagyunk, sikeresek vagy szorongók. Ha tudjuk is, miért, attól még nem leszünk boldogabbak. De ha megértjük, az segít valamennyit.

Az érzelmeink kémiája

Minden ember, aki erre a világra születik, már csecsemőkorában is hat alapérzelem kifejezésére képes. A félelem, az öröm, a szomorúság, a düh, az undor és a szomorúság mindenkinél automatikusan jelenik meg a külvilág ingereire adott válaszként, és az agyban jól nyomon követhető pályán fut végig. Ez az ősi, úgynevezett limbikus rendszer a külső hatásokra önállóan intézkedik. Mivel ez eredetileg a túlélést szolgálta, ezért kevéssé befolyásolható. Erős ingerekre automatikusan sírni vagy mosolyogni fogunk, megemelkedik a vérnyomásunk, sikítunk, vagy máskor nemi hormonjaink felszaporodása miatt nem tudunk a csábításnak ellenállni.

Az egyedüllét félelme

Az élőlények legősibb, legalapvetőbb szorongása az elkülönítéstől, a magányosságtól való félelem. Az újszülött kispatkány, ha elválasztják az anyjától, kétségbeesett sikoltozásba kezd. Az elkülönített állat a félelem és a stressz összes jelét mutatja. A lelki fájdalomra ugyanúgy megemelkednek vérében a stresszhormonok, mint valóságos fizikai ártalmakra. Az agy számára a kettő között ugyanis nincs lényeges különbség. Mivel azonban a kéreghormon idegsejtméreg, ezek az újszülött korban elkülönített állatok egész későbbi életükben félénkek, ügyetlenek maradnak, gyakran rossz az étvágyuk és a betegségekre is fogékonyabbak, mint az anyjuktól soha el nem különített ikertestvéreik. Az élet kezdetén elszenvedett stressz mintegy megágyaz a fokozott stresszérzékenységnek. Azok a majmocskák, akiket néhány hetes korukban elkülönítettek az anyjuktól és idejük egy részét „bölcsődében”, vagyis majomtársaik és egy gondozó társaságában töltötték, felnőtt korukban félénkek és visszahúzódók lettek, többet rémüldöztek, kevesebbet aludtak, és ha választhattak a víz és a 15 százalékos alkohol között, az utóbbit választották. Vagyis úgy viselkedtek, mint a szorongó, boldogtalan emberek. Pedig „bölcsődéjükben” az anyjuk szeretetén kívül mindent megkaptak, amire szükségük volt.

A siker biológiája

A siker, az elégedettség, a kielégülés, a békesség érzése az agyban mérhetően endorfin felszabadulásával jár együtt. Az endorfin egy olyan, morfiumhoz hasonló szerkezetű hormon, amely kellemes közérzetet, eufóriát okoz. Az egészséges agy egészséges körülmények között, a társas viselkedés, az aktív cselekvés, például örömet adó munka, sport, szórakozás révén önmagát juttatja endorfinokhoz, vagyis a boldogság érzéséhez. Azonban a kívülről bejutatott morfiummal, tehát a különböző kábítószerekkel ellentétben mindig a megfelelő adagban, a megfelelő pillanatokban, a megfelelő idegsejteken. A legújabb kutatások szerint az egyik legkülönösebb betegséget, az autizmust a szervezet belső endorfintúltermelése okozza. Ennek következtében az autista gyerekben a társas viselkedés, a játék, a pszichés hatások nem tudnak örömet okozni. Ezért az ilyen gyerekeket, éppen úgy, mint az idült morfinistákat egyáltalán nem érdekli a többi ember, nem reagálnak a kedveskedésre, nem játszanak a többi gyerekkel.

Főnökök, beosztottak és nemi vágy

Kaliforniai kutatók 50-200 fős csoportokban vadon élő páviánok között vezető pozícióban lévő, illetve „beosztott” állatokat tanulmányoztak. A domináns majmok kevesebb stressznek voltak kitéve, hiszen ők szabták meg a csoport életét, haragjukat kedvükre kitölthették, kevesebb váratlan esemény érte őket, s a nők mindig készséggel rendelkezésükre álltak. Ezért ezeknek a majmoknak a vérében a kéreghormon szintje minden esetben alacsonyabb volt, mint beosztottaik vérében. Abban a pillanatban azonban, amikor helyzetük labilissá vált, a kéreghormonszint azonnal emelkedni kezdett. Még érdekesebb volt az a megfigyelés, hogy a vezető hím majmok vérében a nemi hormonok szintje, az alárendelt állatokkal ellentétben, a szándékosan kiváltott fájdalom, tehát stressz hatására sem csökkent, sőt vérükben a tesztoszteronszint még növekedett is. Vagyis a stressz hatására a főnökök nemi aktivitása – beosztottaikkal ellentétben – nem, hogy csökkent, hanem épp ellenkezőleg: emelkedett. Valószínűnek látszik tehát, hogy a manapság divatos hiedelemmel ellentétben a túlhajszolt emberek potenciaproblémáit nem is önmagában a stressz, inkább a társadalomban, a munkahelyen megélt valódi vagy vélt alárendeltségük okozza.


Felhasznált irodalom: Dr. Bánki M. Csaba: Az agy évtizedében

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el