A világon először teljes műszívet ültettek be Párizsban

Szerző: Szimpatika
A világon először teljes műszívet ültetett be egy szívátültetésre szakosodott francia kutatócsoport egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő betegnek – jelentette be pénteken a szervet előállító Carmat orvosbiológiai cég, amely az EADS európai légi-, űr- és védelmi konzorciumhoz tartozik.

A 12 órás beavatkozást a párizsi George Pompidou Kórházban hajtották végre Alain Carpentier professzor vezetésével. A professzor húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti, és megoldhatja az átültetésre alkalmas szívek hiányának problémáját. „Az első beültetés kielégítő módon zajlott le, a műszív magától biztosítja a normál vérkeringést” – közölte a műtétet végrehajtó 16 fős orvos csoport.

A 75 éves beteget jelenleg megfigyelés alatt tartják az intenzív osztályon; magánál van, és a hozzátartozóival már beszélget. Marisol Touraine egészségügyi miniszter üdvözölte az első teljes műszív beültetését, s kifejezte, hogy ez „nagy büszkeség Franciaország számára”. Philippe Pouletty, a Carmat társalapítója szerint egyelőre óvatosan kell nyilatkozni a műtét sikerességét illetően, miután az első páciensről van szó, és még nem telt el elég idő a beavatkozás óta.

A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre. Ellentétben más műszívekkel, amelyek mechanikus pumpák, a francia kutatócsoport által kifejlesztett teljes műszív pontosan úgy működik, mint egy normál emberi szív – két szívféllel, amelyek úgy mozgatják a vért egy beépített elektronikával, ahogyan azt a szívizom tenné, s aminek köszönhetően a szív dobbanásról dobbanásra alkalmazkodni tud: felgyorsul, ha például fut vagy lépcsőn megy fel a beteg, illetve lelassul a sebesség, amikor a páciens alszik.

Carpentier szerint az új találmánnyal sikerült kiküszöbölni az eddigi műszívek legfőbb problémáját, a vérrögök képződését. Az új műszív a jelenleg forgalmazott mesterséges szívbillentyűkhöz hasonló eljárással készül; ez utóbbiakat a kilökődés elkerülésére vegyi anyagokkal kezelt állati szövetekből állítják elő. A külső elemmel működő teljes műszív ára 140 és 180 ezer euró (41,7 és 53,7 millió forint) között mozog.


Forrás: https://www.mti.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!