Káros lehet az aszpirin rendszeres szedése

Szerző: Szimpatika
Egészséges felnőttek körében egyre gyakoribb az aszpirin rendszeres szedése a szívbetegségek megelőzésének reményében. Egy új, átfogó tanulmány szerint ez azonban több kárt okozhat, mint amennyi jótékony egészségügyi hatással jár – írja a Fox News.
Az átfogó tanulmány keretében mintegy 27 korábbi, 2008 és 2012 között készült vizsgálat eredményeit elemezték, s megállapították, hogy túl sok egészséges ember szed aszpirin azért, mert egyes tanulmányok szerint az segít elhárítani a szívbetegségeket és a rákot.



Aki tehát egészséges és nincsen semmilyen szív- és érrendszeri betegségre utaló tünete, annak nem ajánlott a gyógyszer mindennapos szedése. Súlyos mellékhatásként ugyanis gyomor-bél rendszeri vérzés léphet fel. Más a helyzet azokkal, akik már átestek stroke-on vagy szívrohamon. Nekik ugyanis magas a kockázatuk a vérrögök kialakulására, az aszpirinról pedig ismert, hogy segít lebontani azokat, és ezzel további egészségügyi problémák megelőzéséhez is hozzájárul.

Mindenképpen egyeztessen orvosával, de amennyiben egészséges, vegye figyelembe, hogy a gyógyszer rendszeres szedésének kockázatai felülmúlják az azzal járó jótékony hatásokat.


forrás: https://www.orientpress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!