Téli üdülés – fontos tudnivalók cukorbetegeknek

2014. 01. 17.
|
Címkék: Cukorbetegség  Síelés  Tél 
A következő hónapokban sokan indulnak a környező országok síterepeire, hogy kedvenc téli sportjuknak hódoljanak. Az olyan, a hétköznapokétól eltérő fizikai aktivitás, mint a síelés vagy a sífutás azonban a megszokottnál is nagyobb figyelmet igényel a cukorbetegektől, ezért érdemes előre felkészülni az utazásra. A Tartsd a szintet elnevezésű Facebook-oldal segítségképpen összegyűjtött néhány hasznos tippet, hogy a cukorbetegek is gondtalanul élvezhessék a téli pihenést.

„Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a téli sportok nyújtotta élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és sportolhat” – hívja fel a figyelmet dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus.

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a diabéteszes egyén, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a téli üdülés alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; azonban minél inkább odafigyelünk, annál szabadabban tölthetjük a szabadságot. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal az utazás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, a vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban” – tanácsolja a diabetológus.

Hasznos tippek téli üdüléshez:

 • Utazás előtt kössön baleset- és betegbiztosítást; szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg, és ellenőrizze, mire terjed ki a biztosítási fedezet.
 • Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító, többnyelvű „Cukorbeteg vagyok” kártyát, esetleg karkötőt is beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.
 • Legyen Önnél vércukormérő, megfelelő mennyiségű tesztcsík, ami az átlagosnál több vércukorméréshez is elég, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulinadagoló toll vagy fecskendő, szőlőcukor, illetve glükagoninjekció. Növeli a biztonságérzetet, ha tartalék vércukormérőt, ujjbegyszúrót és inzulinadagoló tollat visz magával arra az esetre, ha a fentiek közül elvész valamelyik. Az inzulinpumpával kezelteknél is mindig legyen inzulinadagoló toll!
 • Tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhat, így tájékozódhat azok hozzávetőleges szénhidráttartalmáról. Ha nem tudja egy ismeretlen édesség szénhidráttartalmát megbecsülni és szeretné megkóstolni, akkor a felszolgált mennyiség harmadát tanácsos elfogyasztani. Az ausztriai hüttékben kapható közkedvelt gőzgombóc gyorsan és jelentősen emeli a vércukrot, legalább a vaníliaöntetet ne kérjük hozzá! Az utazáshoz mindig vigye magával az úgynevezett „hipós” csomagot (szőlőcukor, cukortartalmú üdítő, keksz)!
 • Körültekintést igényel az utazás megszervezése, különösen akkor, ha a messzi célpontra csak repülővel lehet eljutni. Mivel a fagypont alatti hőmérséklet és a nagy meleg egyaránt károsíthatja az inzulint, tanácsos a kézipoggyászban tartani és a fedélzetre vinni, ehhez azonban a diabetológus írásos igazolására is szükség van.
 • Az inzulint óvni kell az extrém hatásoktól; túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából. Síelés közben az inzulinadagoló tollat tanácsos egy, a test közelében lévő zsebben elhelyezni. Ne hagyjuk kint, hátizsákban fára akasztva sem, mert az inzulin megfagyhat!
 • A vércukormérő készüléket és tartozékait mindig tartsa magánál, és vigyen magával tartalék elemet és elegendő tesztcsíkot! A modern készülékekkel már széles hőmérséklet-tartományban (8-44°C) lehetséges a pontos vércukormérés. A vércukormérő készüléket és a tesztcsíkot szintén egy testközeli zsebben, övtáskában, vagy a hátizsák belső felszínéhez közel javasolt tartani, így a vércukormérés az esetek döntő többségében még hidegben is sikeres lesz. Praktikus a vércukormérő készüléket egy vastag zokniban tartani. Ha a hideg miatt mégsem mér a készülék, menjünk be egy zárt helyre és ott ismételjük meg a mérést. Ha alacsony vércukrot érzünk, de mérni nem sikerül, akkor előbb igyunk/együnk, és csak utána keressünk a mérésre alkalmas helyet. Síelés közben vércukormérésre jól kihasználhatjuk a zárt, ülős felvonókat.
 • A tesztcsíkokat 2-32°C között kell tárolni. A hirtelen hőmérsékletváltozás páralecsapódáshoz vezet, ezért ne tárolja a tesztcsíkot hűtőszekrényben, és használat után azonnal zárja vissza a tubust! A modern tesztcsíkok így felbontás után is lejárati idejük végéig felhasználhatók.
 • Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábán, vagy nem nyomta-e meg nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábai. A cukorbetegség következtében idegkárosodás alakulhat ki, ami miatt az egyén esetleg nem érzi a kisebb sérülések okozta fájdalmat. Ha sérülést észlel, változtasson cipőt és kímélje, pihentesse a lábát!
 • Az aktív téli sportos üdülés során valószínűleg kevesebb nappali és éjszakai inzulinra lesz szüksége. Az inzulinigény csökkenése az első napon még nem szokott jelentkezni, mivel az előző vagy az aznapi többórás utazás miatti nyugalom, ülés inkább emeli a szükséges inzulinmennyiséget. Az otthonihoz képest kevesebb inzulin adására általában a 2. naptól lehet számítani. Természetesen a vércukorértékeket és a szükséges inzulin mennyiségét jelentősen befolyásolja, hogy az étkezés az üdülés során mennyire tér el az otthon megszokottól. Könnyen belátható, hogy miért kell többször vércukrot mérni a téli szabadság alatt, ugyanakkor a gyakori önellenőrzés növeli az egyén biztonságérzetét.
 • Talán sokan nem gondolnák, de távoli utazás alkalmával az inzulinadag mennyisége szempontjából az sem mindegy, merre vesszük az irányt. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

 

Forrás: www.facebook.com/TartsdaSzintet

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el