Trombózist okozhatnak a maratoni videojátékok

2014. 01. 18.
Szerző: Szimpatika
Napjainkban egyre több ember otthonában található PlayStation vagy Xbox, melyek akár hosszú órákra a kanapéhoz láncolják az illetőt. A szakemberek szerint számtalan negatív hatása van ezeknek a játékoknak, ilyen többek között a mélyvénás trombózis. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elárulja, mikor kell komolyan venni a lábban jelentkező fájdalmat.

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben ülve. Kutatások szerint ilyenkor szórakozás céljából sokan Xboxon vagy PlayStationön játszanak, ami több óra mozdulatlan ülést is jelenthet, pedig az ilyen életmód az elhízáson és az ízületi bántalmakon túl a trombózis veszélyével is fenyeget, és nem egyszer fordult már elő, hogy halálos áldozatokat követelt egy-egy maratoni videojátékozás.

A hosszú ideig tartó mozdulatlanság egy adott testhelyzetben ugyanis a mélyvénás trombózis fő kockázati tényezője, és a játék hevében sokan elfeledkeznek arról, hogy megmozgassák kicsit magukat. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban heti 13 órát töltenek átlagosan konzollal a kezükben a játszani vágyók, ám a legtöbben nem gondolnak bele, hogy milyen veszélyeket is rejt ez a fajta szórakozás. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy ha valaki egy helyben ül 10 órán át úgy, hogy közben nem kel fel legalább 2 óránként, azzal 2,8-szorosára növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.

A tartós mozdulatlanság és a trombózis

„Mozgás során a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé izompumpa segíti, így a tartós mozdulatlanság, az egy helyben ülés miatt hosszú időre kieshet ennek működése, emiatt pangás jöhet létre, kiváltképp a kitágult erekben, aminek következtében vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, mélyvénás trombózishoz vezetve. Leggyakrabban a láb fájdalma, dagadása, elszíneződése hívja fel a figyelmet a problémára, ezért, ha játék közben hasonló panaszokat tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz, ugyanis az elszabadult vérrög könnyen tüdőembóliához vezethet” – figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a trombózis semmilyen panasszal nem jár, így fontos, hogy ha a családjában előfordult már a probléma, illetve, ha már önnél is jelentkezett korábban, érdemes genetikai vizsgálaton részt vennie, ugyanis valószínű, hogy fokozottabban ki van téve a veszélynek. A videojátékok „fotelhoz kötöttsége” hasonló a hosszú repülő- és buszutak mozgáskorlátozottságához – ott is a meglévő genetikai hajlam alapján fejlődik ki a trombózis a tartós mozdulatlanság miatt. Ilyenkor bőséges folyadékfogyasztás és mellette óránként a végtagok 10 perces átmozgatása javasolt. Így nem kellene a videojátékokról sem végérvényesen lemondani, ám – főleg trombózishajlam esetén – nem árt óvatosnak lennie!

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!