Valóban káros-e a kövérség?

2014. 01. 19.
Szerző: Szimpatika
Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először is rendelkeznünk kell olyan megbízható paraméterrel, amelyik pontosan jelzi a szükségesnél magasabb testsúlyt. Önmagában a kilogrammban megadott tömeg ehhez nem elégséges.

Az ún. testtömegindex a gyakorlatban széles körben használt elfogadható paraméter. Ezt úgy kapjuk meg, hogy a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body Mass Index = kg/m2). Anélkül, hogy belemennénk a tudományos részletekbe, elmondhatjuk, hogy az ideális BMI-érték férfiaknál 25, nőknél 24 alatt van.

Kérdésünk tehát úgy szól: káros-e, veszélyes-e a kövérség? Jól ismert tény, hogy az elhízás jelentős mértékben növeli a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Ezek az anyagcsere- és szív- és érrendszeri betegségek jelentős mértékben felelősek az iparilag fejlett országok magas morbiditási és mortalitási adataiért.

Kérdés továbbá az is, hogy a jelentős fogyás vajon csökkenti-e a korai halálozás kockázatát? Williamson és munkatársai azt találták, hogy a jelentős fogyás átlagosan 20%-kal csökkentette a halálozást középkorú nők esetében. A testsúlycsökkenés a különféle rosszindulatú daganatok okozta halálozás 40-50%-os, míg a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható mortalitás 30-40%-os csökkenését mutatta.

Ugyanakkor vannak adatok arra nézve is, hogy az alacsonyabb testsúly nem jelent feltétlenül előnyt. Az Amerikai Egyesült Államokban, az alabamai egyetemen több mint 20 000 egyénen végzett statisztikai megfigyelés szerint a nem sportoló, sovány (BMI-érték 25 vagy annál alacsonyabb) egyének között a halálozási arány kétszerese volt a 27,8 vagy annál is nagyobb BMI-vel rendelkező, kisportolt, jó testi felépítésû egyének mortalitásának. Önmagában az alacsonyabb testsúly tehát még nem jelent védettséget a különféle betegségek okozta korai halálozással szemben.

Blackburn már 1970-ben kimutatta, hogy erősen elhízott egyének 10%-os súlycsökkenése jelentős vérnyomásesést, a vércukor és vérlipidek szintjének csökkenését eredményezte, s ezzel javította ezen egyének életminőségét és mortalitási rátáját. Az elhízás és a gyakori társbetegségek hazai helyzetéről nemrégen jelent meg összefoglaló közlemény.

A helyes válasz feltehetően a probléma komplexitásában rejlik. Az elhízás nem önmagában káros, hanem mert hajlamosít egy sor súlyos betegségre. A jelentős fogyás ezeknek az elhízáshoz társuló betegségeknek a javulását eredményezi, így vezetve a mortalitás csökkenéséhez. Ugyanakkor nem lehet elhallgatni azt a tényt sem, hogy mind a mai napig hiányoznak az olyan átfogó, hosszú távú vizsgálati eredmények, melyek nagy számban bizonyítanák azt, hogy a fogyás önmagában is biztosan csökkentené a mortalitást.

Forrás: Dr. Gere Tibor, https://www.fogyokura.eoldal.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!