Mit kell ezzel az izével csinálni?

2014. 01. 27.
|
Címkék: Csak szólok... 
Január vége van. Új év. Ülök a computer előtt. Dolgozom. Kopognak. Eszter unokám jön. Kezében rajz. „Szép? – kérdezi. „Hát, ennél szebbet is rajzoltál már” – mondom én, a gonosz nagymama. Mert azt tanultam pszichológiából, hogy a gyereket csak a valós teljesítményéért kell megdicsérni. S ez a rajz nem az. Inkább firka, mely ürügyül szolgál arra, hogy fejlődhessen.

A házban, ahol egymás fölött lakunk, gyereknek lenni jó. Mert valaki a felnőttek közül biztosan ráér. És ha nem ér rá, akkor se tud a gyereknek ellenállni. Eszter sok trükköt ismer, amivel képes levenni a lábamról, amikor én dolgoznék, de ő játszani szeretne. „Rajzolunk?” – kérdezi. És hozzáteszi: „Én már jobban szeretek rajzolni, mint iPad-ozni.” Tudja ugyanis, hogy rossz szemmel nézem a gépnyomogatást, viszont minden igazi játékban benne vagyok. Miként a diafilmen és a rádió esti meséin felnőtt öregek többsége. Mert mi még azt tanultuk, hogy a filmekből kapott kész képeknél jobb a mesélt mese, a kézi rajz jobb, mint a gépi, és nincs olyan közösségi oldal, mely felvehetné a versenyt egy jóízű beszélgetéssel.

Igazunk van?

Talán igen. De nem tudhatjuk. Elmesélek erről egy történetet.

Több mint negyedszázada annak, hogy egy dél-koreai barátunktól kaptunk egy computert. 1986-ot írtunk, s nekünk fogalmunk sem volt, hogy mit kell ezzel az izével csinálni. Kifizettük rá a vámot, ami nem volt kevés, majd megpróbáltuk a gépet eladni. Nem volt könnyű. Akkoriban, a rendszerváltás előtt, csak kevesen tudták, hogy mire jó egy ilyen otthoni számítógép. Csak jó néhány évvel később, a kilencvenes évek közepén kezdtük el sejteni a dolgot. Fiam akkor kezdett el átállni a Commodore 64-ről személyi számítógépre, azaz PC-re. A gyerek első computerét egy idősebb barátjával saját maga építgette, bővítgette. Minden szülinapra és karácsonyra számunkra érthetetlen dolgokat kért, alaplapot, RAM-ot, meghajtót és egyebeket. Haragudtunk érte, mert azt gondoltuk, hogy túlságosan drága hobbi, hiszen úgyis csak játszik vele.

Nagyot tévedtünk. Végül informatikus lett, s egészen jól megél belőle.

Abban az időben, amiről beszélek, tehát az évezred utolsó évtizedében történt, hogy a nemzetközi nagyvállalatok, a multik elkezdtek számítógépes rendszereket munkába állítani. De hol voltunk még attól, hogy ezeket a méregdrága eszközöket otthon is használjuk? S főleg, hol voltunk még attól, hogy otthon is internetezzünk? Az otthoni számítógép-használat és internetelérés az évezred elején kezdett növekedni. Viharos gyorsasággal. A hálón ma már „minden” rajta van: a világvallások szent könyvei, receptek, menetrendek, időjárásjelző kameraképek, az orvosi ügyeletek nyitva tartása. És sajnos minden egyéb is, a bombakészítés leírásától a pornóig. Tévelygések, erőszak, kuruzslás, átverés. Akárcsak a hétköznapiban, a virtuális világban is folyik a harc a jó és a gonosz, igaz és hamis, értékes és talmi között.

Mindenről és mindenkiről folyamatosan nő a hálón található adatmennyiség. Az emberek önszántukból is rengeteg tudnivalót tesznek fel önmagukról. Az egyre népszerűbb közösségi oldalakon akár több száz rokonból és barátból álló ismeretségi kör is nyilvánossá válik. Egyre kevesebb az olyan cég, aki ne keresne rá a felvételre jelentkezőre, és ne elemezné az interneten talált információkat. Nincs olyan társkereső, aki ne tenné ugyanezt. És van-e olyan hatóság, amely ellent tud állni a kínálkozó lehetőségnek? Szerintem nincs.

Baj ez?

Ha titkolnivalónk van, akkor baj. Nekem azonban nincs titkolnivalóm. Csak valami régről itt maradt zárkózottság tiltakozik bennem, valami rejtőzködő félelem. Ezt az érzést a fiatal korosztályok már nem ismerik. Régi beidegződés, amit el kell felejteni.

Sokan, akik nem használnak, és nem is akarnak számítógépet, internetet használni, éppen erre a kiszolgáltatottságra hivatkoznak. De én azt hiszem, ellenkezésük oka inkább a félelem. Félelem az újtól, attól, hogy már képtelenség behozni a lemaradást. Tökéletesen megértem őket. Pontosan emlékszem, hogy amikor közel húsz évvel ezelőtt a sajtó átállt számítógépes rendszerre, sokan és sokszor sírtunk. Csak már elfelejtettük, ahogyan arra sem emlékszünk, milyen nehéz volt, amikor autót tanultunk vezetni, vagy amikor először kellett a mobiltelefon memóriájából egy telefonszámot kikeresni. Átestünk ezen valamennyien, akiknek már felnőttként kellett ezt a sok technikát megtanulni.

Szóval, én abba a korosztályba tartozom, amelyik sokáig el sem tudta képzelni ezt a virtuális térben való létezést. Mégis, ma már nem tudok számítógép nélkül élni. Úgy érzem, legalábbis. A számítógépem zenét játszik, filmet vetít, kijavítja a helyesírási hibáimat. Reggel az első, hogy be-, s este az utolsó, hogy kikapcsolom. Megnézem a leveleimet, elolvasom a híreket, megnézem az időjárást, ha van időm, rákukkantok kedvenc blogjaimra. Ha el akarok juttatni egy információt a fiam tudatáig, nem hívom fel, hanem e-mailt írok. Az a biztos. A számítógépemen dolgozom, ott keresek információkat, azon keresztül kommunikálok a szerkesztőimmel. Ha külföldön vagyok, akkor is.

És éppen ez a bajom vele. Nem attól félek, hogy olyasmi is kiderül rólam, amit titkolni szeretnék. Mert ha van ilyen, biztosan nem az internetre fogom feltölteni. Nem attól félek, hogy gépnyomogató unokáim szeme elromlik, kreativitása lecsökken, képzelőereje sérül. Mert azt tapasztalom, hogy sokkal jobban szeretnek a való világban játszani, mint a virtuálisban. Nem gondolom, hogy azért olvas a mai fiatal korosztály keveset, mert a számítógép elvonja a könyvtől. Szerintem ma is vannak olvasók, miként régen is voltak könyvkerülők.

Sokkal inkább azért haragszom az internetre és a számítógépre, mert rabszolgává tesz. Mert mindig és mindenhol a rendelkezésemre áll. Ezért mindig, mindenhonnan rendelkezésre kell állnom. Haragszom rá, mert, bár elmegyek szabadságra, nem vagyok szabad, nem tudok kikapcsolni és kikapcsolódni.

Nem tudok elbújni. Nincsenek határok, se távolságok.

Jó ez, vagy rossz? Mindkettő. Hiszen nem csak a virtuális, a való világ is ilyen.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el