Vagy amit akartok...

2014. 01. 30.
Szerző: Novák Péter
|
Címkék:
Nincs itt semmi látnivaló! Míg a december óhajt, a január felszólít, könnyedén oszlatva tömegét egy illúziónak. Helyben vagyunk ismét: puszta, vagy semmi.

Ja kérem, hogy az élet nem áll meg holmi szeretetéhség, vagy annak intenzív kielégítése okán?

Hát, nem. Neked jó volt, nekem jó volt, ennyi! Amint lehetett, újfent atomizálódtunk, és hogy ezúttal okádó kukák, rozsdálló fenyőcsonkok mentén fut az ökológiai lábnyom, csak még szembetűnőbb az individuális célra tartás: végül nem más, eldobható külsőség, múló másnaposság az ünnep, s immáron dolgos köd gomolyog a következő egyéves terv tervének a tervével. Szélesedik a horizont, elvész a láthatár, valamiféle új értelmet nyer a halandó küldetés, legalábbis az esztendő kezdetének lendületében.

Feltételezzük, hogy lehetőségeink hatványozódnak, és nem von gyököt belőlük az élet!

Jó, feltételezzük...

Máskor sem volt másként, bár jellemzően az utóbbi művelettel volt kénytelen számot vetni embernek fia. Fájdalmas az ilyetén összegszerűsítés, a dolgos létezés mérlege, ahogy a boldogság helyett a boldogulás válik közhasznú kifejezéssé, mikor egyik napról a másikra, jobb híján, tenmaga tolja odébb a világ mázsás szekerét. Ismerős? Meghiszem azt!

A kérdés is, miszerint „mi végre a bármi?”, közel egyidős fajunkkal. Ebben az egyben biztosan egyetértünk, és vagy tizenötezer éve! De a válaszok!? Amíg a jelen az egyéni teljesítmény korszakos jelentőségére, avagy összeesküvés-elméletekre, az emberiséget programozott egyedek csoportjainak definiáló teóriákra hivatkozik, addig a múlt, legalább követhető rendszerességgel, könnyített a sírig tartó robot pályaképén, jó darabig újratöltve a hit, a remény, a szeretet akkumulátorait. „Gazdagodj egy élménnyel!” – ha nem is kifejezetten eredeti szlogen, de napjainknál mégiscsak viselhetőbb időminőséget közvetít, hogy az isten áldja meg kedves mindannyiunkat!

Ennek jegyében az év első hónapja – mit a népi kalendárium Boldogasszony havaként is nevezett – bővelkedik jeles, együttesen átélhető pillanatokban, alkalmat adva szemlélődő kiállásra és/vagy bódult lebegésre, kinek mi, és ahogy tetszik! Vízkereszt ugyan elbontja fáját a karácsonynak, de emlékezve a legősibb termékenységi rítusokra, fennhangon hirdet farsangot is, hogy aztán a tevékenység gyakorlása kapcsán, naponta okozzon meglepetést a telhetetlenség mérőszámait illetően. Hálás egy ünnepkör, mondhatnók, kitart egészen február Húshagyó napjáig.

Túl a túlkapásokon, mindemellett megszenteli a házat és a portát, mit a háromkirályok nevének ajtófélfára írott kezdőbetűivel nyomatékosított anno az egyszerű halandó. Persze, magunk sem lennénk többek – mind adottságaink, mind a végeredmény tekintetében –, kevesebbek viszont igen, híján az ilyetén mágiáknak...
Holott elkelne az áldás, a megerősítés, ahogy a bölcselet is, ha már így, napkeleti bölcsekként említi az evangélium Jézus születésének hódolóit. Királyi rangjuk, de még pontos létszámuk is csak később gazdagítják a legendás „multikulti” archetípusokat, azonosíthatóvá téve a triumvirátust, fajsúlyossá jelenlétüket a paraszti kultúrában. Merthogy van nekik! Az ismert világ ismeretlen tájairól érkeznek, afféle egyesült szervezeteként a nemzeteknek, tárgyi attribútumaik – az arany, a tömjén és a mirha – gyógyító szimbólumok és alapanyagok, csillagtérképük a jövőbe mutat. És a többi, miről jó, ha akad némi képzetünk!

Kellenek-e jobb ajánlók egy hitelesítéshez?

Keresve sem. A megélt, tapasztalati úton igazolt tudás még a legutóbbi periódusokban is rangot, a közösség elismerését, mi több, felhatalmazását érdemelte, csak napjainkban, a fogyasztói valóság söpri margóra, említi lábjegyzetként a vének tanácsait. Ha, és egyáltalán. Már negyven fölött is inaktív a besorolás bizonyos kereskedelmi mutatók szerint, s az idő előrehaladtával lanyhuló munkáltatói érdeklődés, majd az ezer sebből vérző szociális rendszerek ellehetetlenítik az említett szépkorúságot. Nem szép.

Különösen úgy, hogy a sorolt feszültségek okán kialakuló szellemi sóhaj végül önbeteljesít; a státusz gazdátlan marad a sorozatos, fájó és méltatlan leépítések mentális folyományaként. Bocsánat, leépülések folyományaként. Bár a végeredmény mindenképp ugyanaz.

Elkerülése végett a félreértésnek: globális a jelenség, már ami a hiányt, a bölcsek hiátusát jelenti! Nem véletlen, hogy ezen éra anomáliái, látványos elértéktelenedése, ugyanakkor egyedülálló kommunikációs lehetőségei inspirálták a Global Elders, azaz a Föld Véneinek Tanácsa szervezet életre hívását (www.theelders.org), derekán az előző évtizednek. A magánötletből és tőkéből létrehozott, mégis független tanácsadói testület célja, hogy a különböző érdekek, vétók és más korlátozások strukturális nehézségeivel folytonos lépéshátrányban induló nemzetközi szervezetek munkáját hatékonyabbá tegye, felhívja a figyelmet a prioritásokra, adott esetben operatív módon járjon el. Mindezt kizárólag a tagok felhalmozott mentális értékeinek, szakismeretének és kapcsolati tőkéjének, no meg a cselekvés erejének latba vetésével... Persze, nem akárkikről van szó! A szövetség tagjai, többek között, Jimmy Carter, volt amerikai elnök, Nelson Mandela, Dél-Afrika első színes bőrű vezetője és Kofi Annan, az ENSZ 2007-ben leköszönt főtitkára. A jelenleg tizenhárom tagú grémium szava, hatalma, hivatkozása mindösszesen a morál. A felelősség embertársaink iránt.

És működik!

Hogy „csak” egy élet munkája kellett ehhez? Valóban. De szerencsés esetben ez a munka és ez az élet, ha más léptékkel is, arányaiban ott van mindenki mögött, midőn utolsó szakaszába lép egy pályafutás.

Hatalmas kincs, bázis és raktár, ráadásul olyan embertársaink birtokában, kiknek nincs félnivalójuk, csak egy, hogy lekésik az átadás-átvételt...

Pedig olybá tűnik, a lemaradók épp mi volnánk! A lesajnáló részvéttel, a rá nem érő időtlenséggel, a türelmetlen figyelmetlenséggel, hogy aztán észre se vegyük a jelet, legyen bár fényes, mint a betlehemi csillag.

Szükségünk van a művelőkre, szükség az ugar úttörőire, kik láttak már pusztaságot közelről, s  tudják, mivel jár a lélek lakatlansága. Addig jó, míg tanulhatunk valamit…

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el