Vészelje át a telet influenza nélkül!

2014. 02. 01.
Szerző: Szimpatika
Lassan, de biztosan közeleg hazánkban is az influenzajárvány, mely minden évben számtalan embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosának életmódbeli tanácsait!

Az immunerősítés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás. Télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb, zsírosabb ételeket, viszont ha el akarja kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több olyan ételt válasszon, amely bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Kerüljön a tányérjára például A-vitaminban dúskáló répa, kórokózógyilkos gomba, antibiotikus hatású fokhagyma, valamint antibakteriális hatású méz!

„Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. Télidőben a B1- és B6-vitamint gazdagon tartalmazó füge és banán, és a folsav bőséges bejuttatását jelentő lencse, rizs és babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bír. A cukros ételeket és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes kerülni! Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesítse előnyben. Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyóteáról se feledkezzen meg, ahogy a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat” – mondja dr. Bérczy Judit.

Mozogjon, akár a friss levegőn is

Ahogy beköszönt a rossz idő, sokan egyből maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43 százalékkal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik a hibernálják magukat télen a tv elé. Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az úgynevezett neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, melyek felveszik a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát, ugyanis, bár a sportolás számos jótékony hatással bír, ha nem tud megálljt parancsolni magának, akkor az bizony ártalmas is lehet. Így, ha lehet, maximalizálja a testmozgás idejét 90 percben!

Csak nyugodtan

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a feje fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbáljon meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudja, hogy a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Kutatások szerint, ha a munkahelyén gondok adódnak, segít például, ha megkéri az egyik kollégáját, hogy csatlakozzon önhöz egy kis sétára vagy az ebédhez, ugyanis ekkor felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok. Ezenkívül érdemes eljárnia jógázni vagy meditálni, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjai. A harmónia, belső béke érzését klasszikus zene, így barokk vagy romantikus művek hallgatásával is elősegítheti (zeneterápia).

Töltse fel D-vitamin-készletét

Télen a fényhiány miatt sokak szervezetében lecsökken a D-vitamin szintje, aminek következtében nemcsak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatnak, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek és így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyel arra, hogy több halat és fermentált tejterméket fogyasszon, és kellően változatos étrendje tojást, vajat csiperkegombát, zabpelyhet, búzacsírát, májat is tartalmaz – ami mellett szükség esetén szedhet D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt is –, 42 százalékkal kevesebb eséllyel fogja valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról.

Aludjon eleget

Mivel alig lát az ember a téli hónapokban napfényt, nehéz nem álmosnak lenni, ennek ellenére sokan mégsem szánnak az alvásra elég időt, pedig a táplálkozáson túl a pihenés is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A jó alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segíti a tökéletesebb májműködést, mely az egyik fő pillér a szervezet megfelelő regenerálódásához. Ha a munkaideje korán kezdődik, próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt embernek min. 7-8 óra alvásra van szüksége az egészség megőrzése érdekében.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!