Fontos kérdések a lúgosításról

2014. 02. 04.
|
Szervezetünk alapvetően lúgos kémhatású, de működése során savakat termel. Ahhoz, hogy fenn tudja tartani szervezete lúgos állapotát, tettekre van szüksége, amibe beletartozik a lúgos ételek és italok fogyasztása és a testmozgás is. Manapság még az orvostudomány nem foglakozik kellően részletesen a szöveti acidózissal és annak egészségre gyakorolt hatásaival. Dr. Robert Young külön ír az ún. rejtett szöveti acidózisról, ami véleménye szerint a savas étrend következménye.

Mi is valójában a rejtett szöveti acidózis?

Ez a jelenség akkor alakul ki, ha a táplálékkal felvett savak és/vagy az anyagcsere során keletkező savak nem tudnak tökéletesen kiürülni a 4 csatornán keresztül: ezek a belek, vesék, tüdő és a bőr. Ezeket a savakat a szervezet elraktározza a zsírszövetekbe. A szervezet kénytelen a savakat a vérből kiüríteni az említett 4 csatornán át, mert ha a vér elveszíti enyhén lúgos kémhatását, akkor az halálhoz vezet. Dr. Young szerint sokáig azt gondoltuk, hogy ezt a savtalanítási mechanizmust a szervezet képes minden segítség nélkül elvégezni, azonban kutatásai azt támasztják alá, hogy túlzott mennyiségű savval a szervezet már nem képes megbirkózni. A szervezetnek folyamatosan szüksége van a lúgosításra annak érdekében, hogy a savakat (amelyek származhatnak a környezetből, a táplálékból, az anyagcseréből vagy a stresszből) közömbösíteni tudja.

Egy átlagos felnőtt szervezete az anyagcsere során 50-100 mEq savat termel naponta, amit a fent említett csatornákon keresztül kell kiválasztani. A test lúgosítópuffer-rendszere segíti ugyan a savak semlegesítését, de ha túlságosan sok sav keletkezik szervezetünkben (ami a modern életmód mellett gyakori), betegségek alakulhatnak ki. Ezeket a betegségeket dr. Young szerint a felhalmozódott savak okozzák. Ha tehát szeretnénk megelőzni a káros savak okozta betegségek kialakulását, folyamatosan lúgosító ételeket és italokat kell fogyasztanunk.

Hogyan lehet kimutatni az elsavasodást, amikor a vér pH-értéke folyamatosan 7,365 körül van?

A táplálékból és anyagcseréből származó savakat a szervezet gyorsan eltávolítja a vérből, hiszen ha a vér pH-egyensúlya felborul, az halálhoz vezet. Ezért a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a vér 7,365-ös pH-ját fenntartsa. Ezen cél érdekében a szervezet képes feláldozni minden szervet és szervrendszert. A szervezet által termelt szódabikarbóna az első számú lúgosító puffere testünknek. Testünkben 20 molekula szódabikarbóna képes semlegesíteni 1 molekula karbonsavat annak érdekében, hogy a vér 7,35 és 7,4 közötti pH-értékét fenntartsa. Meghökkentő ez a 20:1-hez arány. Komoly lúgosításra van szükség ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon. Dr. Robert Young elméletének egyik fő motívuma Alexis Carrel Nobel-díjas kísérlete, melyet 1908-ban végzett el.

Carrel képes volt egy csirkeszívet 20 éven keresztül életben tartani azzal, hogy minden másnap lecserélte a lúgos táptalajt. 20 év után úgy döntött, nem cseréli többet a lúgos oldatot, s ezt követően a sejtek elpusztultak. Dr. Young következtetése szerint a emberi test sejtjei életben tarthatók, ha mindennap megkapják a szükséges lúgos ásványi sókat. Az emberi sejtek nem bírják az enyhe lúgosságot, és egyáltalán nem tolerálják a savas közeget.

„Ha megbetegszik a halad, elviszed orvoshoz vagy lecseréled a vizét?” – teszi fel a költői kérdést dr. Young.

A válasz természetesen az, hogy lecseréljük a vizét. Így van ez szerinte az emberi sejtekkel is: ők a halak, a víz pedig a külső környezet, mely körülveszi őket. A hal addig egészséges, amíg az őt körülvevő folyadék megfelelő számára. A sejtek is addig egészségesek, amíg ideális számukra a környezet. Az óceánok pH-ja 8,3, a lúgosító sók tartják fenn ezt az állapotát. A bennünk lévő belső folyadék olyan, mint az óceánok, és ugyanazok az ásványi sók képesek fenntartani pH-egyensúlyát is: magnézium, nátrium, klór, kálium és kalcium. Mára a globális felmelegedés hatására az óceánok pH-ja eltolódott 8,3-ról 8,2-re, tehát folyamatosan savasodnak.

Ez a hatalmas pH-változás komoly veszélyt jelent az óceánok életvilágára. Ugyanez történik sokunkban, amikor testünk elsavasodik: a káros savak hatására veszítünk csont- és izomszöveteinkből annak érdekében, hogy vérünk és egyéb szöveteink pH-ja egyensúlyban maradhasson. Az eredmény: ízületi gyulladás, csontritkulás, rák stb. A különböző okokkal magyarázott betegségek egy okra történő visszavezetése az orvostudományban nem ismeretlen: redukcionizmusnak nevezik. Dr. Young ennek az irányzatnak az egyik legismertebb képviselője.

Dr. Robert Young az egyre nagyobb ütemben terjedő gyermekkori és felnőttkori elhízást modern életstílusunkkal és az ebből fakadó elsavasodással magyarázza.

Véleménye szerint alapvetően meghatározó ebben a „kórképben” a szervezetben felhalmozódó savak mennyisége, valamint a mozgás hiánya. Ha a szervezet nem képes megszabadulni a testben felgyülemlő savaktól, elraktározza azokat a zsírszövetekben: a csípőn, a hason, a combokon, a mellkason és az agyban. A rendszeres mozgás nagyon fontos ahhoz, hogy megszabaduljunk a savaktól a bőr pórusain keresztül, izzadtság formájában. A szövetek elsavasodása szempontjából a túlsúly jobb állapot, mint a kóros soványság. Dr. Young szerint az elhízás a szervezet teljesen logikus reakciója a káros savakkal szemben. Okfejtéséből az következik, hogy a normál testsúly elérésének legjobb módszere a lúgosítás, a lúgosító ételek és lúgosító italok fogyasztása.

Dr. Young definíciója szerint, ha valakinek a vizelete délután 2-kor nem lúgos (a vizelet a nap során ekkor a leginkább lúgos), akkor a szervezete el van savasodva. Az ideális vizelet pH-nak 7,2 és 8,4 között kell lennie. Ellenkező esetben segíthet pl. a klorofill, mely igen erősen lúgosító hatású.

Dr. Young elméletét egyre több neves szaklap is elismeri, 2009. októberében pl. a British Journal of Nutrition részletesen írt a táplálkozás során kialakuló savasodásról és annak egészségre ártalmas következményeiről. Emellett egyre több kutató ismeri el a lúgosítás kedvező hatásait az egészségre nézve.


Forrás: www.drtihanyi.com

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el