A-kategóriájú beutalóval gyorsabb a szakorvosi ellátás

2014. 02. 10.
Szerző: Szimpatika
A- és B-kategóriájú beutalókat vezettek be Németország egyik tartományában, hogy gyorsítsák a betegek szakellátását és lerövidítsék a betegszabadságokat – írja az eski.hu.

A modell bevezetésének elsődleges célja, hogy a sürgős esetek mihamarabb és differenciáltabban kerüljenek át a háziorvosi ellátásból a szakorvosi ellátásba. Az elv egyszerű: rendkívül súlyos megbetegedések esetén A kategóriás beutalás történik, azaz az eset legkésőbb a következő munkanapon szakorvoshoz kell, hogy kerüljön, míg a B kategória szerinti beutalás a kevésbé sürgető problémákkal küzdő betegek eseteiben történik, akik szakorvosi ellátására egy héten belül kell sort keríteni.

A Mecklenburg-Előpomerániában bevezetett új rendszerben a beutalást végző háziorvosok az A kategóriába tartózó betegekért nyolc eurót, az esetet fogadó szakorvosok tíz eurót kapnak. A B kategóriába tartozó esetekért öt, illetve hat euró kiegészítő honoráriummal díjazzák az orvosokat. Sürgős beutaláskor a szakorvosnak a kezelést követően jelentést kell küldenie a beutaló háziorvos részére, amitől a beutalások minőségének javulását is várják.

A tapasztalatok szerint az A- és B-típusú beutalási kategóriák bevezetése segítette a sürgős esetek differenciáltabb felismerését. Ugyanakkor az orvosok és különösen az egészségügyi szakdolgozók számára a kezeléssel kapcsolatos időpontok egyeztetése során nem mindig egyszerű annak eldöntése, hogy melyek a valóban sürgős és melyek a kevésbé sürgős esetek.


Forrás: www.eski.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!