A progeszteronhiány nehezítheti a teherbe esést

2014. 02. 15.
Szerző: Szimpatika
A hormonzavarok tünetek széles skáláját okozhatják, meglétükre azonban csak szerencsés esetben derül fény – a problémák háttere legtöbbször mind az orvos, mind a beteg előtt rejtve marad. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen gondok esetén érdemes progeszteronhiányra gyanakodni.

Progeszteron – a terhesség hormonja

A progeszteron az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, valamint a várandósság létrejöttében és a magzat megtartásában van nagy szerepe. Hiányában a tüszőrepedés és a beágyazódás nem valósul meg, így a meddőség egyik fő okozójaként tartják számon. A peteérés előtt szintje minimális, azonban ovulációt követően mennyisége – jó esetben – hirtelen megugrik, és ha létrejött a terhesség, akkor nem is esik vissza.

Sajnos manapság egyre gyakoribb a progeszteronhiány, aminek következtében a teherbeesési nehézségeken kívül számos más tüneteket is okoz.

  • Menstruáció előtti pecsételő vérzés (ún. barnázás)
  • Fejfájás, migrén
  • Stressz
  • Csökkent libidó
  • Ödéma
  • PMS
  • Szédülés
  • Mellfeszülés



A progeszteronhiány okai és kezelése

A progeszteronhiány könnyen igazolható egy egyszerű vérvétellel, melyet a ciklus 21. napján érdemes megejteni (szabálytalan ciklus esetén a peteérés utáni 7. napon). Amennyiben bebizonyosodik a hormonzavar, egyszerű gyógyszeres kezeléssel sikeresen kezelhető a probléma.

„A progeszteronhiány hátterében több ok is meghúzódhat: egyéb hormonális zavar, mint pl. PCOS, pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, a prolaktinszint megemelkedése, mikroprolaktinoma, mellékvese-működési zavar, illetve a szervezet nem megfelelő D-vitamin-ellátottsága – mondja dr. Bérczy Judit. – Amennyiben a háttérben meghúzódó okokat felderítjük, akkor a helyes diéta, gyógyteák, D-vitamin-pótlás, valamint barátcserje-tartalmú készítmények sokszor segíthetnek, de előtte persze ezt a hormonspecialistával szükséges egyeztetni.”


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!