Plasztika és karrier – Szebb orral a könnyebb boldogulásért? 1. rész

Szerző: Szimpatika
Egyre gyakoribb a plasztikai műtét a huszonéves, vagyis a még tanuló, illetve pályakezdő kínai városi fiatalok körében, akik a korrekciós műtéti beavatkozásoktól többek között azt várják, hogy új és megnyerő(bb) külsejükkel könnyebben el tudnak majd helyezkedni egy nagyvállalatnál. A helyzet komolyságát felismerve a témával már több újság és a központi televízió, a CCTV is foglalkozott. Szakértőnk, dr. Varga Klára, a Nose Art plasztikai sebésze, fül-orr-gége szakorvos segítségével most mi is körbejárjuk a kérdést.

Mi a helyzet nálunk?

Az itthoni helyzetre vonatkozóan pontos számadatok nincsenek, viszont azt tudjuk, hogy évente körülbelül 15-20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, akiknek 80%-a még mindig a gyengébb nem képviselői közül kerül ki. Az utóbbi években azonban növekedett a férfiakon végzett kozmetikai beavatkozások száma is: esetükben főként orr- vagy fülplasztikára, szemhéjműtétre, illetve hajbeültetésre van igény. A trend elsősorban a 40 év felettieknél figyelhető meg, ez a korosztály ugyanis borzasztóan kiszolgáltatott: hiába a megszerzett tapasztalat, a munkaerőpiacon manapság a fiatalabb, olcsóbb munkaerőt részesítik előnyben, emiatt pedig sokan fiatalabbnak akarnak kinézni, hogy jobb esélyekkel induljanak egy-egy állás elnyeréséért. Sajnos, ma egyáltalán nem „divatos” megöregedni.

Életkor tekintetében vegyes a kép, nem mutatkoznak olyan markáns különbségek, mint a nemek közt. „A rekonstrukciós műtétektől eltekintve a legfiatalabb páciensek 6-7 éves gyerekek, akiknél az iskola megkezdése előtt fülplasztikát végeznek. Minden egyéb szépészeti műtét 18 éves kor után ajánlott, részben etikai, részben biológiai és így szakmai okok miatt: 18 éves kor előtt ugyanis még fejlődésben van a szervezet, a test végleges állapotának kialakulásáig nem szerencsés ilyen jellegű beavatkozást végezni, hacsak nem egészségügyileg indokolt” – hangsúlyozza a plasztikai sebész.

Mikor indokolt az orrplasztika?

A plasztika, azon belül is az ún. esztétikai orrplasztika akkor indokolt, ha az orr formája, nagysága önértékelési zavart, komoly lelki problémát jelent viselője számára. Természetesen igen nehéz annak megítélése, hogy az illető mennyire tartja komoly problémának az orra valamilyen esztétikai eltérését, de az előzetes beszélgetések során a plasztikai sebésznek a legtöbb esetben sikerül olyan kapcsolatot kialakítania az illetővel, hogy erre a kérdésre választ kapjon. 

„Természetesen igyekszünk a realitás talaján maradni, és semmiképpen sem megyünk bele olyan páciensek megműtésébe, akiknél irreális elvárásokat tapasztalunk, vagy akiknél látható, hogy nem az orr formája a probléma, hanem egészen más, lelki oka van a kívánt műtétnek. Mindenképpen törekszünk arra, hogy a páciens reálisan lássa magát és az elérhető eredményt, és ha ez nem sikerül, nem szabad elvállalni a páciens által kért műtétet – ez egyébként az egyik legnehezebb feladat ebben a szakmában. Más a helyzet akkor, amikor valamilyen sérülés, fejlődési rendellenesség miatt van szükség a helyreállításra: ilyenkor általában nincsenek túlzó elvárások – persze az orrlégzés helyreállítása során az amúgy is „szétszedett” orrot, ha lehet, kicsit esztétikusabbá tesszük a páciens kérésére, de legtöbb esetben ilyenkor a korábbi, sérülés előtti formát szeretnék visszakapni, vagyis érthető módon egyszerűen egészségesen szeretnének kinézni” – magyarázza szakértőnk.

Mi a helyzet akkor, ha még gyermek az illető?

Az arcdeformitás – pl. nagy és elálló fülek, esetleg egy méretes(ebb) és szembetűnő formájú orr – miatt folyamatos gúnyolódás tárgyát képezheti a fiatal (vagy még gyerkőc) a többiek körében, és az ezáltal kiváltott bizonytalanság, szégyenérzet, önbizalomhiány megelőzhető. A fiatalok önbecsülésének sem tesz jót, hogy „elefántfülű”-nek vagy „orrszarvú”-nak csúfolják őket. Hosszú távon ezek az atrocitások visszahúzódáshoz, elszigetelődéshez, súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethetnek. Az önbizalom nagyon sokat számít a jövőbeni sikeresség szempontjából, ezt egy pszichológusok által végzett kutatás eredménye is alátámasztja, mely szerint a „szép” külsővel rendelkező emberek könnyebben boldogulnak az életben, mint a „kevésbé szépek”.

„Szó sincs arról, hogy bárkit is arra ösztökélnénk, hogy kövessék az olykor túlzásokba eső külföldi példákat, s hogy a »gyermekük sikeres jövőjéért aggódó, mindenáron tenni akaró« szülők »esztétikai látványossággá« alakítsák gyermeküket. Amennyiben úgy látszik, hogy például egy fülplasztika segít az egészséges fejlődésben, akkor az elvégezhető, de az összes többi műtétet a növekedés befejezte utánra kell halasztani, ha egy mód van rá, akkor megvárva a felnőttkort. Jómagam szívesebben várok legalább 20 éves korig, amikorra a pubertáskor amúgy is önértékelési zavarokkal terhes időszaka nagyjából véget ér. Gyerekeknél orrplasztikai műtétet nem végzünk, csak rekonstrukciós céllal, például baleset esetén, ugyanis a műtét megzavarhatja az arckoponya fejlődését, és különféle fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki” – fejti ki Varga doktornő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!