Mikor kell lázcsillapítót adni a kisgyereknek?

Szerző: Szimpatika
A kisgyermekes szülők körében gyakori a láztól való rettegés - állapítja meg az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) jelentésében, melyben az orvosok arra intik a szülőket, hogy nem minden esetben szükséges kezelni a megemelkedett testhőmérsékletet.

A gyermekek lázát a leggyakrabban vírusok okozzák, és gyógyszerezés nélkül is elmúlik anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna – mondta Henry Farrar, a jelentés társszerzője.

A három hónaposnál nagyobb gyermekekre összpontosító jelentés szerzői szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a gyermekeknél a kezelés nélkül hagyott láz görcsöt vagy agykárosodást okoz, ahogyan arra sem, hogy a láz mérséklése a betegséget csökkentené. A 38 Celsius-fok alatti testhőmérséklet gyermekeknél nem számít láznak, az ennél magasabb láz csillapítását pedig a vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyaggal javasolják a jelentés szerzői.

A lázcsillapítás elsődleges célja az legyen, hogy a gyermek közérzete javuljon – ajánlják. A szülők hajlanak arra, hogy túlkezeljék a lázat, akár még fel is ébresztik az alvó gyermeket azért, hogy lázcsillapítót adjanak be neki. A szerzők nem határoznak meg egy adott testhőmérsékletet, amikor már mindenképpen szükséges megkezdeni a lázcsillapító alkalmazását, kiemelik viszont a gyermek viselkedésének és annak változásának megfigyelését, mint szükséges teendőt. Hangsúlyozzák, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem mechanizmus, amely segít a fertőzés elleni küzdelemben. A láz csökkentheti a vírusok és baktériumok szaporodását, és segítheti a védekezéshez fontos immunsejtek termelődését a szervezetben.

A tanulmány a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!