Télen rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei

Szerző: Szimpatika
A száraz levegő és a kevés napfény miatt a betegek gyakran fokozódó panaszokról számolnak be az őszi-téli időszakban. A vörös, pikkelyes foltok kezeléséhez dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad tanácsokat.

Miért épp télen?

A hideg, gyakran szeles időjárás, a fűtött lakások száraz belső levegője egyaránt hozzájárul a tünetek felerősödéséhez. A helyzetet súlyosbítja a kevés napfény és a vastag ruházat, amely alatt a bőr nem képes megfelelően szellőzni. Dr. Vincze Ildikó ezért azt tanácsolja, hogy az öltözködésnél részesítsük előnyben a természetes, pamutból vagy selyemből készült ruhaneműket, mert ezek kevésbé irritálják az érzékeny bőrt és a nedvszívó képességük is megfelelő. Amikor csak tehetjük, töltsünk több időt a szabadban. Ha az időjárás megengedi, öltözzünk vékonyan, hogy minél több testrészünket érje a napfény. A lakás belső levegőjének nedvesítéséhez a párásító készülék mellett – vagy helyett – a fűtőtestekre helyezett, vízzel teli edény is jó szolgálatot tehet. Ha a szokásos kozmetikumok kevésnek bizonyulnak, konzultáljunk kezelőorvosunkkal olyan termékekről, amelyek megfelelő hidratáltságot biztosítanak bőrünk számára a téli hónapokban is.



Napfénypótlás szoláriummal?

A napsugarak köztudottan enyhítik a pikkelysömör tüneteit, a téli időszakban azonban nem a szolárium a megfelelő eszköz a napfény pótlására. Szakértőnk figyelmeztet: ugyanúgy, ahogyan nyáron fontos a napozási szabályok betartása, télen is javasolt az arányokra ügyelni. A napfény mesterséges pótlását bőrgyógyász által felírt mennyiségben és ideig szabad igénybe venni. Léteznek e célra speciálisan kifejlesztett orvosi eszközök, melyek meghatározott mennyiségű UV-sugarat (UV-A, UV-B) bocsátanak ki. A fototerápiának nevezett eljárás orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabottan vehető igénybe akár önmagában, akár egyéb kezelési módok kiegészítő elemeként.

Segít-e az étrendi változtatás?

A diéta hatása rendszerint egyéntől függ. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek egyeseknél a tünetek felerősödését váltják ki, míg ugyanezektől mások nem tapasztalják a tünetek rosszabbodását. Figyeljük meg ezt, és ha ugyanaz az étel visszatérő panaszokat okoz, konzultáljunk kezelőorvosunkkal a vélt összefüggésről. Az erős, csípős, fűszeres ételek dr. Vincze Ildikó elmondása szerint általában nem javasoltak, az alkohol és a dohányzás szintén nem ajánlott. Ez utóbbiak hatására a tünetek rosszabbodását kutatások is bizonyítják.

Megfázás, influenza – erősebb tünetek

A panaszok fellángolását a téli időszakban nehezen elkerülhető légúti betegségek, fertőzések is okozhatják. A pikkelysömör tüneteiért genetikai és immunológiai eltérések egyszerre felelősek, így az immunrendszer állapotának változása fontos szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Valójában bármilyen külső és belső tényező, mely az immunrendszer működését befolyásolja, a bőrtünetek változását okozza, magyarázza a Dermatica orvosa. A betegségek mellett a stressz is ront a tüneteken: a betegek főként a téli vizsgaidőszakban vagy az ünnepek alatt számolnak be erősödő panaszokról.


www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!