Plasztika és karrier – Szebb orral a könnyebb boldogulásért? 2. rész

Szerző: Szimpatika
Az arc karakterét meghatározza az orr nagysága és formája, és jelentőségét csak fokozza, hogy öltözködéssel, sminkkel vagy egyéb praktikával megjelenése nem korrigálható. Esztétikai korrekció, az archoz leginkább illő forma kialakítása orrplasztikával lehetséges, melynek számos változatát kidolgozták már.
Világszerte, így nálunk is egyre többen vállalkoznak orrplasztikára, hogy tökéletesítsék – vagy balesetet, sérülést követően helyreállítsák – profiljukat. Eltört orrcsont a szépség jegyében? Akik ilyen beavatkozásban gondolkodnak, vagy már el is szánták magukat, tudni szeretnék, mivel is kell számolniuk. Dr. Varga Klárával, a Nose Art plasztikai sebészével beszélgettünk a beavatkozás részleteiről.

Mi az orrplasztika célja?

Az orrplasztikát azért végezzük, hogy a páciens jobban érezze magát a bőrében, ugyanakkor megőrizzük vagy helyreállítsuk az orr szellőzését. A funkcionális és az esztétikai eredmény egyformán fontos.

Mi lehet az elváltozás oka?

Az orr esztétikai eltérésének a leggyakoribb oka veleszületett (pl. örökletes, amikor a szülők orrának jellegzetességei a gyermek orrának alakjában is megjelennek), de sokszor találunk sérülést, esetleg valamilyen megbetegedést a kórelőzményben.

Mi az orrplasztika várható eredménye?

A konzultáció alkalmával mindig készítünk több irányból fényképeket, melyeket számítógépes programmal elemzünk, alakítunk. Ennek célja, hogy a műtét előtt a pácienssel közösen találjuk meg a legjobb megoldást. Ilyenkor meg tudjuk beszélni a lehetséges változtatások hatását, azt, hogy az adott forma hogyan hatna az ő arcán, hogyan passzolna az egyéniségéhez – ezt nagyon fontosnak tartom. Sok esetben kiderül, hogy a vágyott alak nem, hogy nem szép, de egyenesen mulatságosan hat az illető arcán. Néha 4-5 változat is készül, mire megtaláljuk a leginkább harmonikus formát. Más kérdés persze, hogy pontosan ugyanolyat, mint a „terv”, nem tudunk csinálni, lévén élő anyag, amit formálunk, de nagyon sokat segít, ha legalább pontosan tudjuk, hogy mit is szeretnénk elérni. Az is számít, hogy a páciens fegyelmezett-e és betartja-e az utasításokat – ha igen, akkor minden esetben jobb eredmény várható. A végeredmény nagyjából egy év után értékelhető, emiatt ez a beavatkozás nagy türelmet igényel mind az orvos, mind a páciens részéről.

A műtét előtti kivizsgálás miként zajlik?

Az orrplasztika előtti kivizsgálás során meg kell győződnünk arról, hogy a beteg egészséges. Laboratóriumi vizsgálat, EKG, belgyógyászati vizsgálat történik. Az orrplasztikát csak olyan betegen szabad elvégezni, aki teljesen egészséges, hogy semmilyen plusz kockázatot ne válalljunk.

Hogyan történik az orrplasztikai műtét?

A műtét altatásban, 2-3 órás, aprólékos munkával zajlik. Az orr minden részének a harmonizálása megtörténik, ugyanakkor a sebész arra törekszik, hogy a lehető legfinomabb technikával dolgozzon, a beavatkozás a lehető legkisebb traumát jelentse a beteg számára. A műtét 2-3 óráig tart, ennél hosszabb idejű beavatkozás a korrekciós orrplasztikáknál (korábban már operált beteg esetében végzett orrplasztikaműtét), vagy sérülés utáni állapot helyreállítása esetén szokott történni.

Tamponszedés?

Ritka kivételtől eltekintve nem használok orrtampont, hanem mindent szépen megvarrok, így a betegeimnél a tamponeltávolítás réme nem okoz plusz félelmet. Az egyetlen kissé fájdalmas dolog egy héttel a műtét után történik: a bőrvarratok eltávolítása. A nyálkahártyában felszívódó varróanyagot használunk, így onnan nem kell a varratokat eltávolítani.

Lehet-e az orrplasztikai műtétnek szövődménye?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, az orrplasztikának is lehetnek szövődményei, de azért végzünk minden alkalommal mindenre kiterjedő részletes kivizsgálást, hogy ennek esélyét minimalizáljuk. Ennek ellenére kialakulhat gyulladás, vérzés, amelyek ellátása hátráltathatja a gyógyulást, és igen ritkán további beavatkozásra is szükség lehet.

Orrplasztika utáni életmód? Mit tehetünk tehát a gyors felépülés érdekében?

Az orrplasztikát követő időszakban félig ülő testhelyzetben javasolt aludni pár héten át, a fizikai megterhelést kerülni kell, és nem szabad a műtétet követően hajolni. Minden kerülendő, ami a fejben (a műtéti területen) vérbőséget okoz. A duzzanatokat, esetleges véraláfutásokat hűtéssel, feketenadálytő-krém használatával, C-vitamin adásával stb. lehet mérsékelni. A legfontosabb betartandókat többször átbeszéljük a pácienssel, erről a zárójelentésben is rendelkezünk, a beszerzendő dolgokról, gyógyszerekről pedig még a műtét előtt egy listát adunk pácienseinknek, hogy ne maradjon ki semmi az izgalmak miatt.


Forrás: www.vargaklara.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!