Étel, fogtömés vagy kozmetikum is okozhat szájüregi allergiát

2014. 02. 19.
Szerző: Szimpatika
A szájüregben vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.

Mi az a keresztallergia?

Kémiai szerkezetük hasonlósága miatt bizonyos anyagok képesek más anyagokat helyettesíteni, utánozni, ami allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezt a jelenséget keresztallergiának nevezzük. A keresztallergiák a kiváltói az orálisallergia-szindróma kialakulásának, melynek során az allergiás válasz először a szájüregben lép fel: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, és nagyon ritkán anafilaxia is előfordul. Parlagfű-allergiásoknak a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztása okozhat gondokat. Feketeüröm-allergiával kerülje a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és zeller fogyasztását. Ha már jelentkezett korábban keresztallergia tünete, akkor nyírfaallergiások mellőzzék a mogyorót, diót, mandulát, almát, cseresznyét, sárgabarackot, körtét, szilvát, meggyet, őszibarackot, burgonyát, kivit és avokádót az étrendjükből. A fűfélékre allergiások esetében a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér okozhat tüneteket. Korábban már előforduló panaszok esetén a földimogyoró-allergiásoknak a dió, a diófélékre allergiásoknak a búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag nem javasolt. Latexallergiások pedig a gesztenyét, banánt, spenótot, avokádót, citrusféléket, kivit iktassák ki étrendjükből, amennyiben ezek fogyasztása tüneteket okoz.



A tüneteket okozó ételek kerülése helyett jelenthet megoldást az immunterápia. A módszer hatékonyan alkalmazható mind az allergiás tünetek, mind pedig az orálisallergia-szindróma kezelésében. A kezelést az allergén növény pollenszórása előtt 2-4 hónappal szükséges megkezdeni.

Kozmetikumok, fogkrémek, ételadalékok

Főként az ajak-, torok- és szájszárazság formájában megnyilvánuló allergiás tünetek okozója lehet a fogkrém, az ajakápoló, a rúzs vagy a szájfény egyik vagy több összetevője is. A tünetek az ajkak környékén és az orr körüli területen is jelentkezhetnek: kiütések, pattanásra emlékeztető dudorok, apró sebek, a szájszélek berepedezése okozhatnak panaszt. A tüneteket a termékekben felhasznált adalék- vagy ízesítőanyagok váltják ki: borsmenta, fodormenta, fahéj, de sok esetben a fluorid a felelős a tünetek megjelenéséért. A kozmetikumok szintén hasonló panaszokat okozhatnak. A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzstok fémtartalma vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is megjelenhetnek a tünetek.

„Panaszok esetén javasolt allergiavizsgálatot végeztetni, így a tünetekért felelős anyag könnyen beazonosítható” – javasolja dr. Balogh Katalin. A kozmetikumok mellett a száj környékén vagy a testszerte jelentkező bőrpírt vagy csalánkiütést valamilyen ételadalék is kiválthatja. A tünetek megszűnéséhez lényeges az allergén pontos azonosítása, majd a továbbiakban az allergiavizsgálat eredményétől függően kell az adott összetevőt tartalmazó terméket lecserélni, vagy bizonyos ételek fogyasztását mellőzni a javulás érdekében.

Fogászati kezelés után jelentkező allergiás tünetek

A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, tehát több hét, hónap, vagy akár év múlva megjelenő allergiák. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy annak közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Ezeket elsősorban helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek, vagy fényre kötő tömőanyagok is kiválthatják. A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban a nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán, és a ma már ritkán használt amalgám és higany is. Az előző csoportban említett, fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is. A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások, más, igen gyakori esetben tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek.

„Ezeket a panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti. A tüneteket kiváltó okok az ún. epicutan (rátevéses) teszt elvégzésével vizsgálhatók” – mondja a Budai Allergiaközpont főorvosa. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hátbőrére ragasztjuk fel a vizsgálandó anyagokat, készen kapható kamrás tapaszok segítségével. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48., 72. és 96. órában, majd ezt követően 7 nap múlva történik.


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!