Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

Szerző: Szimpatika
A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábon kialakuló fekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a diabétesz a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van. Dr. Bibok György, az Endokrinközpont diabetológus főorvosa elmondja, hogy lehet ezt a problémát elkerülni, illetve megfelelően kezelni.

A cukorbetegség számtalan szövődménnyel jár, ám a szexuális élet és a nemzőképesség hanyatlását nem szokták közéjük sorolni, pedig kutatások szerint a 2-es típusú diabéteszben csökkenhet a férfiak tesztoszteronszintje, és számos egyéb tényező is az életminőséget rontó probléma kialakulásához vezethet.

Egy amerikai utatásból kiderült, hogy a cukorbetegek esetében a csökkent tesztoszteronszint mellett az LH- és az FSH-szint is alacsony, ami a hypogonadismus nevű betegség egy tünete. Amennyiben nem kezelik, ez csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, a nemi vágy elvesztéséhez és meddőséghez vezethet.

További tanulmányok szerint a diabéteszes férfiak esetében 10-15 évvel korábban fordul elő merevedési zavar, mint a nem cukorbetegek esetében, ami azt jelenti, hogy 50 év felett 50-60%-os eséllyel, míg 70 év felett már 95%-os valószínűséggel jelentkezik ez a probléma.

Ennek oka persze nagyon is összetett, hiszen a diabétesz hatással van mind az erekre, mind az idegekre, mind pedig az izmokra.

„A cukorbetegséget »néma gyilkos«-ként is szokták emlegetni. Ez alatt elsősorban a váratlan, vagy a hosszadalmas szív- és érrendszeri betegségekből következő halálozást értik a szakemberek. Érdemes tudni azonban, hogy az ún. időskori, vagy 2-es típusú cukorbetegség felismerésekor már kimutathatóak ér-és idegrendszeri szövődmények (20-40%-ban). Ezek a szövődmények döntően szemészeti, idegrendszeri és nagyérbetegségek, de férfi cukorbetegeknél természetesen előfordulnak merevedési problémák is a diagnózis felállításakor” – mondja dr. Bibok György.

A szakértő szerint a társadalmi és szociális beállítottság is szerepet játszhat abban, hogy nem kerül felismerésre időben a betegség, hiszen még mindig tabutémának tartják a szexuális zavar említését, és a betegek csak rákérdezésre említik meg, hogy bizony probléma van a nemi életükkel. Ezzel az a baj, hogy kezeletlen esetben, a diabétesz hosszabb fennállása esetén még gyakoribb lehet a merevedési probléma.

A megfelelő kezelés kulcsfontosságú

Az egészségesnek tekintett szinthez minél közelebbi vércukorértékek elérését célzó kezelés segít megelőzni ennek a kellemetlen betegségnek a kialakulását, illetve, ha már kialakult a probléma, az anyagcserezavar rendezése javíthat a helyzeten. A cukorháztartás normalizálását a diabetológus a beteg együttműködésével meg tudja oldani, azonban nem árt tudni, hogy a merevedési zavar mögött még számos egyéb tényező is állhat. Mind a kivizsgálás, mind a kezelés többrétű, ahol a diabetológus mellett andrológus, urológus, pszichológus és kardiológus szakember is részt vesz.

A cukorbetegek gyógyszeres terápiájánál minden készítmény hatását és mellékhatását is figyelembe kell venni, többek között a merevedési zavar szempontjából is. Vannak pl. olyan vérnyomáscsökkentő készítmények, melyeknek egyik ismert mellékhatása, hogy csökkenthetik a szexuális funkciót, ám léteznek olyanok is, melyek ezen a téren kifejezetten előnyösek lehetnek.

„Emellett indokolt lehet a tesztoszteron pótlása, de ez csakis kellő körültekintéssel történhet, mert a feleslegesen vagy hibásan alkalmazott tesztoszteronkezelés mellett fokozódhat a szív- és érrendszeri heveny betegségek előfordulásának kockázata” – hívja fel a figyelmet a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa.

Az egyéb, enzimgátláson alapuló merevedési zavar kezelése is hatásos lehet, mielőtt azonban a szakorvos felírná ezeket a készítményeket, érdemes mindig tisztázni, hogy fennáll-e szívbetegség, mert ez esetben az ilyen típusú terápia ellenjavallt lehet.

Összességében elmondható tehát, hogy cukorbeteg férfiak esetében a szexuális zavarok kivizsgálása és kezelése több szakterület orvosának bevonásával történik, de a megelőzés döntően a diabetológus és a beteg kezében van. A jó anyagcserehelyzet, a megfelelő érstátusz megtartása alapvetően segít abban, hogy ez a kellemetlen szövődmény ne, vagy csak a későbbi időszakban alakuljon ki.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!