Óvja hangszalagjait hangterápiával!

2014. 02. 24.
Szerző: Szimpatika
Gégegyulladás gyakran jelentkezhet pedagógusoknál, előadóművészeknél, és minden olyan foglalkozási körben dolgozónál, amelyben a hang a fő munkaeszköz. A visszatérő panaszok kezelésében a helyes hanghasználat elsajátítása, a hangszalagok túlerőltetésének kerülése is segíthet.

„A rizikócsoportba tartozó személyeknél gyakrabban jelentkező akut gégegyulladás oka egyfelől az, hogy az érintettek gégéje átlagon felüli igénybevételnek van kitéve, emiatt esetükben egy felső légúti fertőzés könnyebben okoz hangszalaggyulladást is. A helyzeten tovább ront a helytelen hanghasználat. A hangszalagok túlerőltetése rövid időn belül megbosszulja magát, és a nap végére rendszeresen rekedtség, torokfájdalom jelentkezhet” – sorolja a jellemző panaszokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Tünetek és diagnózis

„A gégegyulladásra leginkább a rekedtség hívja fel a figyelmet. Köhögési inger, torokfájdalom, ún. gombócérzés is jelentkezhet. Elhúzódó panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt, a pontos diagnózis megállapításához gégetükrözésre van szükség. Hangszalaggyulladásról konkrétan akkor beszélhetünk, ha az orvos a gégetükri képben gyulladásra utaló elváltozásokat lát, észleli a kissé megvastagodott, erezett, esetleg váladékos és emiatt a nem is jól záródó hangszalagokat – magyarázza a Fül-orr-gége Központ orvosa. – Hosszan tartó panaszok esetén azért is javasolt a mielőbbi szakorvosi kontroll, mert az elhúzódó rekedtség mögött egyéb súlyos megbetegedések is lehetnek, például gége- vagy pajzsmirigydaganat. A gyógyulási esélyeket nagymértékben növeli, ha korai stádiumban felfedezzük az elváltozást. A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett allergiateszt elvégzésére is szükség lehet bizonyos esetekben, mert a panaszok hátterében allergia is állhat. Emiatt a hangszalagok megvastagodhatnak, vizenyőssé válhatnak, mindez pedig köhögési ingert és rekedtséget válthat ki.”

Gégekímélő diéta

Dr. Holpert Valéria hangsúlyozza, hogy azoknál, akik sokat és „kissé helytelenül” használják a hangjukat, gyakori az akut gégegyulladások ismétlődése. Ilyenkor nagyon fontos a hang kímélése. „A suttogás a normál beszédnél is jobban igénybe veszi a gyulladt hangszalagokat, ezért suttogni egyáltalán nem szabad ebben a pár napban” – figyelmeztet a doktornő. A gyógyulás időszakában kerülni kell a túl hideg és túl meleg, illetve a szénsavas és fűszeres ételeket és italokat. Az inhalálás hasznos lehet, de csak speciális inhaláló készülékkel végezve, ugyanis csak ez képes eljuttatni a hangszalagokig a specifikusan alkalmazott inhaláló szert – az otthoni, forró gőzös inhalálás pedig többet árt, mint használ. A minden esetben szükséges hallgatás és gégekímélő diéta mellett gyógyszeres kezelésre is szorulhat a beteg, ami egyéntől függő: gyulladáscsökkentőre, nyákoldóra, bizonyos esetekben antibiotikumra is szükség lehet.

Megelőzés hangterápiával

Az erőltetett, hibás, rosszul vezetett beszédlégzés miatt könnyebben kifáradnak a hangszalagok, gyakrabban jelentkezhet rekedtség. A megfelelő beszédtechnika elsajátítása a terhelhető, tisztán csengő hanghoz is hozzásegít bennünket. Az egyéni hangszínek gazdagításával, a hang magasságának és erősségének helyes használatával az egészségünket is védjük. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, a pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás, és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség elkerülését vagy megszűnését eredményezi.


Forrás: www.fulorrgegkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!