Testvérsorrend meg a dominóvár

2014. 02. 24.
|
Február van. Rossz hónap. Hideg, nyálkás, barátságtalan, undok hónap. Utcára sincs kedve menni senkinek.

Játszunk a lakásban. Idősebb, majdnem hatéves unokámmal dominózunk. Bár a gyerek imád mindent, ami számokkal kapcsolatos, a dominó nem köti le. „Építsünk inkább várat a kockákból!” – mondja. „Jó – egyezek bele –, rakj egy dominót te, egyet én. Az veszít, akinél ledől a vár.” Ez tetszik neki. Rakjuk is élére a kockákat, szépen egymás után. Már alig marad felraknivaló, amikor Eszter következik. Mérlegeli a helyzetet, és úgy ítéli meg, hogy már nem tud újabb dominót felrakni anélkül, hogy a torony ledőlne. Gondolkodik, majd szándékosan összerombolja az egészet.

„Vesztettél” – mondom neki. „Nem vesztettem – tiltakozik –, direkt rontottam el.” „Igen – bólintok –, igaz, hogy direkt vesztettél, de ez akkor is vesztés.” Ezen elgondolkozik. Egy órával később még mindig a dominó van műsoron. Eszter újabb várat épít. Nem akar versenyezni. Ki akarja próbálni magát. Testvére, a kicsi, a még csak négyéves, szeretne beszállni. Persze, nem tud, hiszen az élükkel egymásra állított dominók rakásához finom mozdulatok szükségesek, olyanok, amilyenekkel ő még nem rendelkezik.

Nem is kell rendelkeznie.

A helyzet nehezen kezelhető. A kicsinek is igaza van, hiszen ő is szeretne részt venni a játékban, és az számára nem elfogadható érv, hogy erre még nem képes. A nagynak is igaza van, ha nem hagyja, hiszen most ő épít, a kicsi csak elrontaná. Mi lesz ebből?

Először úgy tűnik, hogy a kicsi beletörődik a megváltoztathatatlanba. Elvonul mással játszani. Eszter boldogan felrakja az összes dominót. Már majdnem elkészül, amikor a kicsi odasomfordál és ledönti. A helyzet tipikus, „úgy kezdődött, hogy visszaütöttem”. Eszter zokog. Siratja a dominóba fulladt délutánja összes keserves csalódását. Nóri pedig elégedetten odébbáll.

Az efféle pontokon a szülők hajalmosak közbelépni, és a testvérek közötti pozícióharcoknak arról a pillanatáról, amire rálátnak, igazságot szolgáltatni. „Szégyelld magad, Nóri” – mondják esetünkben a kicsinek, akinek persze esze ágában sincs szégyellnie magát. Úgy érzi, igaza volt, úgy érzi, győzött, akkor is, ha ő a kisebb. A nagyobb, akinek tornyát a pisis összerombolta, szintén győztesnek érzi magát, hiszen a szülő őt védte meg. A két győzelem között azonban alapvető indulati különbség van. Az egyik erőből elért, a másik gyengeségből. S bár az egész história túlságosan bonyolultnak tűnik, a gyerekek egész biztosan tökéletesen érzik, átélik, sőt megkockáztatom, tudják. Remekül végigviszik, napjában többször is a koreográfiát. Játszmákat játszanak egymással és a szülőkkel. Ha a felnőtt belemegy a dologba, akkor a konfliktusmegoldás rögzül. A továbbiakban a kicsi erővel, a nagy sírással fogja a konfliktusait megoldani.

Na jó – mondhatod, kedves Olvasó –, akkor mégis, mi a fenét lehet a testvérharcokkal csinálni?

Szerintem a legjobb nem beleavatkozni. Testvérek, mióta világ a világ, küzdenek egymással. Születésük pillanatától harcot folytatnak a családon belüli szűkös erőforrásokért. Szegény családokban effektíve az élelemért, jobb módú családokban pedig azért, amiből a legkevesebb jut: szüleik idejéért, szeretetéért, figyelméért.

Egyébként, ha feltétlenül muszáj, családi vitákban én igyekszem az elsőszülöttek pártjára állni. Profánul azt mondhatnám, azért, hogy megtörjem az ősi átkot, mely az emberiséget sújtja azóta, hogy az elsőszülött Káin megölte testvérét, Ábelt. Miért tette? Azért, mert az Isten visszautasította őt, míg testvére áldozatát elfogadta.

Néha azt gondolom, persze, képletesen és erős túlzással, de a bibliai történet játszódik le a családokban nap mint nap. A szülő, aki a gyerek szemében maga az Isten, minden olyan esetben, amikor igazságot tesz a testvérek vitáiban, az egyik gyereket elfogadja, a másikat elutasítja. Az elutasított éktelen haragra gerjed, s ezt ráadásul még titkolnia is kell. Úgy tapasztalom, hogy az elutasított gyakran a nagyobb, az okosabb. Mit csinál hát, hogyan védekezik? Elkezd úgy viselkedni, mint a kicsi. A szülő erre még mérgesebb lesz, és csak nagyon ritkán gondol bele abba, hogy az elsőszülöttek vesztesége milyen felmérhetetlenül nagy. Kezdetben minden mozdulatukat, szavukat aggódó szülői, nagyszülői figyelem és lelkesültség kísérte. Sztárok voltak egészen addig, míg a testvérük, testvéreik meg nem születtek. Akkor azonban kiűzettek a Paradicsomból. Olyan sérelem ez, amelyet lehetetlen elfelejteni. Ráadásul, a családokban szinte mindig a legnagyobb gyerek húzza a rövidebbet. Ő az, aki már elég okos, akinek engednie kell, aki már meg tudja csinálni, el tudja rakni, ide tudja hozni. A sors rendszerint kárpótolja őket azzal, hogy sokkal tudatosabbak és teljesítményorientáltabbak lesznek későbbi életükben.

Legalábbis így gondolja Alfred Adler, a Freud által kitagadott, s így önálló iskolát alapító pszichoanalitikus, akinek iskolája a testvérsorrendben elfoglalt pozíció jellemformáló hatásával foglalkozik. Azt mondja, hogy az elsőszülöttekre a nyugtalanság, féltékenykedés, érzelmi ingerlékenység jellemző, és az, hogy sokkal kevésbé mernek kockázatot vállalni. A középső testvérek rugalmasabbak és alkalmazkodóbbak, nyugodtabbak, s ha békén hagyják őket, jól tudnak egyedül játszani. A legfiatalabbak hajlamosak megkérdőjelezni dolgokat, lázadó személyiségek, és nem szeretnek versengeni.

Így van ez tényleg?

Olykor igen, máskor nem. Hiszen a testvérek közötti kapcsolat annyi minden mástól is függ. A korkülönbség nagyságától, a nemek eloszlásától, s még ezer mástól. A családunkban elfoglalt helyünknek azonban bizonyosan szerepe van abban, hogy milyen stratégiákat alakítunk ki az életben. Milyen technikával érjük el céljainkat, hogyan kezeljük a konfliktusainkat, kudarcainkat.

Megtanuljuk-e a legfontosabbat: új várat építeni, ha a régi valamiért, bármiért összedőlt.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el