Így teszi tönkre az ereit a stressz

Szerző: Szimpatika
Már régóta ismert tény, miszerint lelkiállapotunk nagy hatással van a vérnyomásunkra. Igen ám, de a stressz a mindennapok szerves része, így nem meglepő, ha néha kiugró vérnyomásértékeket produkálunk. Hogy mikor kell ezzel mégis orvoshoz fordulni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

A stressz feltétlenül együtt jár a magas vérnyomással?

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a stressz megemeli a vérnyomást. Ezért van az, hogy azok, akik feszített tempóban dolgoznak, gyakran küszködnek vérnyomásproblémákkal, csakúgy, mint azok, akik mögött nincs kiegyensúlyozott, rendezett családi háttér. Egy japán tanulmányban ezt meg is erősítették, ugyanis az elvált és a megözvegyült embereknél jóval többször állapítottak meg hipertóniát, mint a boldog házasságban élőknél.

Elmondhatjuk azonban azt is, hogy ha bárki részt venne egy 24 órás vérnyomás-monitorozáson, akkor nagy valószínűséggel megállapítaná, hogy egy fontos megbeszélés vagy egy kollégával való konfliktus során is megemelkedik a vérnyomásértéke. Ez egy terjesen természetes folyamat, azonban ha napjában többször is „felmegy önben a pumpa”, akkor nagy rá az esély, hogy idővel hipertóniássá válik.

Így hat a stressz az erekre

Stresszhelyzetekben a szív automatikusan gyorsabban és erősebben pumpál, az adrenalin és a noradlenalin miatt az erek összehúzódnak, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. Amennyiben ez nem fordul elő túl gyakran, akkor semmi problémát nem okoz, de a rendszeresen megemelkedett vérnyomás hatására az erek fala tartósan megfeszül, és emiatt elveszíti rugalmasságát.

„A tartós vérnyomás-emelkedés az ér belső felszínén eleinte csak mikroszkóppal látható sérülést eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be” – mondja dr. Kapocsi Judit.

A gyógyszeres kezelés nem elég

A magas vérnyomás kezeléséhez a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen, azonban ha az életmódján nem változtat, akkor tartós javulás nem érhető el, ráadásul az is lehet, hogy így a megfelelő gyógyszeres terápia ellenére sem sikerül megfelelően beállítani a vérnyomásértékét. Az életmódváltás jelentőségét mutatja, hogy amennyiben viszont csökkenteni tudja az életében a stresszt, az is könnyen előfordulhat, hogy már kisebb dózisú gyógyszerekkel is kordában tudja tartani a vérnyomását.


Forrás:
Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!