A hirtelen fogbalesetek ellátása

2014. 03. 18.
|
Címkék: Fogaink  Szájápolás 
Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert ezek következményei néha súlyosabbak, mint maga a baleset. Legkorábban akkor találkozhatunk ilyen jellegű problémával, amikor a kisgyerekek a tipegő korba érve csetlenek-botlanak, s próbálkozásaiknak néha bizony áldozatul esnek az éppen kibújt tejfogak. Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőnek tűnhetnek.

A következő érintett korosztály az óvodások és kisiskolások csoportja, akik főleg a játszótéren, az iskolában vagy sportolás – gyakran kerékpározás – közben szenvednek balesetet, s ilyenkor károsodhat a tej- vagy a maradó fogazat. Előfordulhat az is, hogy a gyermek az uszodában a medence szélébe üti be a fogait vagy az arcát.

Ha az a fogazati rendellenesség áll fenn, hogy a frontfogak előreállnak – például cumizás, ujjszopás, vagy az állcsontok rendellenes állása miatt – ezen balesetek gyakorisága megnő. Ezenkívül azt mutatja a tapasztalat, hogy a fiúk kb. kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok. A fogakat tekintve a leggyakrabban érintettek a felső, középső metszőfogak. Az alsó, vagy az oldalsó metszőfogak sérülése jóval ritkább.

Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert még a gyermeküket rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre hordó szülők sincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Pedig nem árt az óvatosság, mert a fogbaleset következményei néha súlyosabbak, mint maga az esemény. Ha a tejfogak érintettek, akkor károsodhat a maradó fogcsíra és a fog anyagának – főleg a zománcnak – a fejlődési zavara alakulhat ki, vagy a fog alakja deformálódhat. Maradó fogak sérülései esetén fogelhalás, elfertőződés, vagy tartós foghiány lehet a következmény.

Külön kiemelném azokat az eseteket, amikor nemcsak a fog szenved sérülést, hanem a fejet is ütés éri, esetleg (akár csak pár pillanatnyi) eszméletvesztés is történt, vagy az arc lágyrészei, az ajak sérültek. Ilyenkor a sérült gyermek a lehető legrövidebb időn belül intézeti ellátásra, illetve megfigyelésre szorul. Különböző röntgenvizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az arc- vagy koponyacsont épen maradt-e. A helyszínen az első teendő a vérzéscsillapítás, második a gyermek pszichés megnyugtatása, harmadik a letört fogdarab vagy kiesett fog megkeresése. (Természetesen súlyos baleset esetén először a mentőket értesítsük.)

Ha a tejfog sérül

Nézzük először a tejfogak sérüléseit! Ha letört a fog koronai része, és ez nagy darabot jelent, vagy ha a fog kiemelkedett a helyéről, akkor sürgősen vigyük a gyereket fogorvoshoz. A letört darab méretétől és a kisgyermek korától függően szükség lehet a fogbél eltávolítására, vagy pedig a fog különböző, a gyermekfogászatban nagyon optimális tömőanyagokkal való helyreállítására.

Ha kissé meglazult a fog, akkor is ajánlatos a fogorvost felkeresni. Addig, amíg ez megtörténik, a gyermek csak puha, pépes ételeket egyen. A további teendő ilyenkor az életkortól is függ, a döntést az orvosra kell bízni.

Teljesen kiesett fognál különösebb tennivaló nincs: tejfogakat nem szoktunk visszaültetni, így ilyenkor inkább ellenőrzés céljából kell az orvossal beszélni és a továbbiakban esetleg szükséges fogszabályozási lehetőségeket egyeztetni.

Ha a fog beljebb nyomódott, nem szabad „visszahúzkodni”, mert nagy az esélye a maradó fogcsíra sérülésének, főleg négyéves kor alatt. Néhány héten, hónapon belül a fog általában beilleszkedik az eredeti helyére. Ilyenkor tehát, bármennyire is meglepő, az a fő szabály, hogy semmit nem kell tenni!

Maradó fogak

Kicsit más a helyzet a maradó fogak sérüléseinél. A fő alapelv az, hogy a fog hosszú távú megmaradásának esélyei annál jobbak, minél gyorsabban megtörténik a megfelelő kezelés. A gyorsaság itt néhány órát, nem pedig napokat jelent!

Amennyiben a fogból letört egy darab, de a fogbél érintettségét még nem észleljük, akkor különböző, gyógyszeres fedőanyagokkal és töméssel, vagy ún. ideiglenes gyógykoronával és később töméssel állítjuk helyre a hiányt. Ha a letört fogdarab megvan és visszailleszthető a helyére, van rá esély, hogy visszaragasztható.

Ha a fogbél is érintett, akkor egy speciális gyökérkezelési eljárást alkalmaz az orvos, mert lényeges, hogy a fog gyökerének be nem fejezett fejlődését optimális irányba tereljük. Meglazult és kiemelkedett fogaknál fontos, hogy a visszaillesztés és rögzítés (sínezés) minél előbb megtörténjen. Lényeges, hogy a sínezés időtartama alatt figyeljünk oda a nagyon gondos szájhigiénére, valamint, hogy a gyermek kímélje a fogát, kerülje az erőteljes rágást.

Benyomódott fogaknál leggyakrabban fogszabályozással igyekszünk lassan a helyére illeszteni a fogat. Ha a maradó fog kiesett a helyéről, érdemes megpróbálkozni a visszaültetéssel. Ennek feltétele egyrészt a már említett időhatár, tehát a lehető leggyorsabb ellátás (egy órán belül a legjobbak az esélyek), másrészt a kiesett fog helyes „kezelése” addig, míg eljutunk a fogorvosig. Először is, a fogat érdemes megkeresni! Ha ez sikerül, nagyon fontos, hogy a gyökérhez ne érjünk hozzá, csak a koronai részt érintsük. Szigorúan tilos csapvízzel lemosni, dörzsölgetni, fertőtleníteni! Legjobb egy kis tejbe tenni, vagy a beteg saját nyálába – ha a gyermek biztosan oda tud figyelni arra, hogy ne nyelje le, a kis pofazacskójába vagy nyelve alá lehet helyezni és így „szállítani” a fogat a fogorvoshoz. Nem szabad papír zsebkendőbe csavarni!

Minden sérülés akut ellátása után gondolni kell a későbbi ellenőrzésekre, valamint az utógondozásra is, ami magába foglalhat fogszabályozási, implantációs, azaz beültetéses (19-20 éves kor felett) és fogpótlási lehetőségeket is.

Dr. Szabó Beáta, a fog- és szájbetegségek szakorvosa

Forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el