A legjobb módszerek a hideg végtagok ellen

Szerző: Szakszon Réka
A hideg végtagok problémájáról, okairól és  a lehetséges megoldásokról dr. Papp Lászlóval, a nagyvenyimi Szent Bernát Patika gyógyszerészével beszélgettünk.

Milyen okok állhatnak a hideg végtagok hátterében?

Az egyik ok maga a hideg, a másik ok lehet keringési elégtelenség. Ennek hátterében többek közt genetikai adottság (pl. alacsony pajzsmirigyhormonszint) vagy alacsony vérnyomás állhat. Érszűkület is vezethet keringési zavarokhoz, amelyet sokszor mi magunk idézünk elő, pl. dohányzással vagy sok koleszterin bevitelével. A szervezet úgy működik, hogy elsősorban a létfontosságú szervek (szív, agy, tüdő, máj) állandó hőmérsékletét biztosítja, a perifériák „másodlagosak”. A keringési rendszer központja a szív, így ha a szív pumpafunkciója csökken (pl. szívbetegségeknél), akkor a szervezetben a vér áramlása romlik, és kevesebb vér jut el a perifériákhoz, vagyis a végtagokhoz, az orrhoz és a fülhöz.

Miért elsősorban a nők problémája a láb és kéz kihűlése?

Nőknél valóban sokkal gyakrabban jelentkezik ez a probléma, aminek megvan a biológiai háttere. A férfi és a női test felépítése, azok izom-, zsír- és víztartalma eltérő. A férfiaknak magasabb, 40%-os az izommennyisége, míg a nők izomzata a testüknek csak 25%-a. A férfiak tesztoszteronhormonjának magasabb vérszintje felel a magasabb alapanyagcsere-működésért; úgy is mondhatjuk, hogy a férfiak szervezete „alapjáraton” magasabb fordulattal működik, mint a nőké. A „több” izom mozgatása energiaigényes folyamat, de közben a szervezet hőt termel – ezért kevésbé fázósak a férfiak.

Hogy tudunk védekezni a hideg ellen?

Általában egy jobb keringési rendszerrel rendelkező ember kevésbé lesz fázós, ritkábban fognak lehűlni a végtagjai. A genetikai adottságokat nem tudjuk megváltoztatni, de a szokásainkat igen. A dohányzás elhagyásával, a stressz csökkentésével, megfelelő életmóddal, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással segíthetünk magunkon abban, hogy a keringési rendszerünk jól működjön. A kihűlés megelőzéshez hozzátartozik a megfelelő ruhaviselet: a kesztyű, a sapka, a meleg zokni vagy harisnya viselése. A nagy hidegben való huzamosabb tartózkodás (pl. síelés, szánkózás, korcsolyázás) során azonban előfordul, hogy a megfelelő öltözködés sem elegendő. Ebben az esetben a feladat az, hogy a lehűlt végtagot vissza kell melegíteni.

Milyen módszereket alkalmazhatunk a hideg lábak és kezek felmelegítésére?

Az egyik lehetőség a mechanikus módszer, a „hőközlés”, vagyis a felmelegítés. A hétköznapi taktikákat alkalmazzák a legtöbben: egy meleg fürdő vagy lábfürdő, a szaunázás vagy a talpmasszázs segíthet. De a gyógyszerészet segédeszközeit is alkalmazhatjuk. Kipróbálhatjuk a termotasakokat, amelyeket patikákban lehet beszerezni. Az általában egyszer használatos tasakok kémiai reakció során hőt termelnek, amelyek nyakra vagy derékra felhelyezve fájdalomcsillapító és melegítő hatásúak. A többször használható termotasakok általában nagy hőkapacitású zselés anyagokat tartalmaznak, ezeket egy fazék forró vízbe kell helyezni, és lassan felmelegíteni. Ezután hosszú időn keresztül megtartják és leadják a hőt, és melegen tartják a lehűlt testrészt. Ezenkívül vannak olyan kenőcsök, amelyek a perifériás ereket tágítják, például, amelyek kapszaicint tartalmaznak – ez a paprika hatóanyaga, és krémekben használva a perifériás erek kitágulását eredményezi. Ezáltal javul az adott területnek a keringése; szinte felpezsdül tőle a vérkeringés.

Milyen ételek, italok javítják a vérkeringést és melegítik fel a szervezetet?

A megfelelő táplálkozás is segítheti az erek egészséges működését. A forró leves és a meleg italok belülről melegítenek. Vannak viszont tévhitek – ilyen például az, hogy az alkohol felmelegít. Az alkohol magas energiatartalmú ital, ilyen értelemben tehát a hőtermelést valóban fokozza, de a perifériákon értágító hatása van. Ennek következményeként a végtagokban az erek kitágulnak, a hő leadása fokozódik, vagyis a kezdeti melegségérzet után a kéz és a láb könnyebben lehűl, rosszabb esetben el is fagyhat.

Mikor kell tartanunk attól, hogy súlyosabb probléma, keringési rendellenesség áll a háttérben?

A nőknél sokszor genetikai okokra vagy egyes betegségekre vezethető vissza a probléma. Ez egy bizonyos szintig normális, ezen túl azonban tanácsos orvoshoz fordulni. Ha valaki például nemcsak a hideg évszakokban, hanem egész évben a hideg végtagok problémájával küzd, akkor azt akár betegség, pl. érszűkület is okozhatja, amely az érelmeszesedés vagy a cukorbetegség miatt alakul ki. Létezik egy olyan keringési zavar is, a Raynaud-szindróma, amelynek során az ujjakban és a lábfejekben futó artériás erek hideg hatására túlérzékennyé válnak. Ennek következményeként hosszú távon károsodhat az érfal és a szövetek, ezért ez a betegség mindenképp orvosi kezelést igényel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!