Gyakran áll hormonzavar a hajhullás hátterében

2014. 03. 07.
Szerző: Szimpatika
A fokozott hajhullás mind a nők, mind a férfiak esetében hatalmas megrázkódtatást okoz, főleg akkor, amikor valakinek még a fiatalabb éveiben kezd nagyobb csomókban ott maradni a haja a fésűn. Bár egy bizonyos kor felett ez a jelenség természetes, ám ha idő előtt következik be, az hormonproblémákra is utalhat. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, pontosan mi is állhat a háttérben.

Először is fontos leszögezni, hogy mindenkinek hullik a haja, így ha a fürdőszobában fésülködés vagy hajmosás után talál egy kis hajat, akkor még nincs ok aggodalomra, ugyanis egy nap akár 100 szálat is veszíthetünk. Baj akkor van, amikor már 150 szálnál is több hullik ki, illetve, amikor a probléma már olyan mértékű, hogy szemmel láthatóan csökken a haj mennyisége, vagy foltokban fordulnak elő kopaszodó részek.

Pajzsmirigyzavar

„Amennyiben a pajzsmirigy működésében valamilyen zavar keletkezik, az sajnos szinte az egész szervezetre kihat. Testsúlyproblémák, menstruációs zavarok, hangulatingadozások léphetnek fel, sőt sok esetben akár fokozott hajhullás is, és fontos tudatosítani, hogy igen gyakran ez az egyedüli figyelmeztető jele a pajzsmirigyproblémának. Amennyiben ezt tapasztalja, vagy akár más tünetek is megjelennek, érdemes szakemberhez fordulni, aki egy egyszerű vérvétellel könnyen megállapíthatja, hogy fennáll-e ilyen probléma. Megfelelő kezeléssel szerencsére a tünetek csökkenthetők, vagy akár meg is szűntethetők” – mondja dr. Bérczy Judit.

Magas tesztoszteronszint

Akár nő, akár férfi az illető, a túl magas tesztoszteronszint semelyik nemnél nem kívánatos, hiszen több problémát, többek között nagymértékű hajhullást is okozhat. Ezt szaknyelven androgén alopéciának nevezik. Ilyenkor csökken a hajtövek vérellátása, így a gyökerek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, aminek hatására a szálak elgyengülnek, majd elhalnak.

A tesztoszteron túltengése a hajhulláson kívül még számos már problémát is okozhat: paradox módon a hölgyek esetében a test más területein épp fokozott szőrnövekedés is jelentkezhet, pl. az arcon (bajusz, vagy az áll vonalában), az emlők körül, a köldökcsíkban, emellett a teherbeesési nehézségek, pattanások, zsíros bőr lehetnek jellegzetes tünetek. A PCOS is e hormon túltermelődésével jár. Megfelelő diétával, gyógyszeres kezeléssel, illetve gyógynövénykúrákkal a hajhullás szerencsére ebben az esetben is orvosolható.

Cushing-kór, Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg túlműködésének betegségei a Cushing-kór, illetve a Cushing-szindróma. A szakértő szerint nem gyakran fordulnak elő, de a felismerés és az oki terápia sokat segíthetnek. Bár a két betegség fogalma sokszor egybeolvad, az előbbi hátterében az agyalapi mirigy daganata áll. Tüneteikben azonban megegyeznek, melyek közül a legfontosabbak a pirosas, kikerekedett, teliholdszerű, gyakran tokás arc, a drasztikus hízás, mely elsősorban a hasra lokalizálódik, illetve a tarkótájon megjelenő zsírpúp. Ezek mellett jellemző tünet még az erős (androgén típusú) hajhullás, míg a test más részein fokozott szőrösödés figyelhető meg. Az esetek nagy részében a problémát műtéttel lehet orvosolni.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!