Őszintén a sugárterápiákról

2014. 03. 09.
|
A sugárterápiáról hallott információkból általában annyi marad meg a legtöbb emberben, hogy nélkülözhetetlensége ellenére is káros és veszélyes. Ennek természetesen van alapja, viszont az utóbbi évtizedek során nagyban javult a hasonló beavatkozások pontossága. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk a kezelések lényegéről.

Melyik fajta rákkezelés az elterjedtebb, a kemoterápia vagy a sugárterápia?

Nagyjából feles arányban kapnak a daganatos betegek sugárkezelést is a gyógyítás során, tehát roppant elterjedt kezelésformáról beszélgetünk, amelynek terén az utóbbi évtizedek során elég komoly fejlődés tapasztalható, és némiképp módosultak a kezelések. Így a radioterápia egyre inkább alkalmazható elsődleges kezelésként is.

Ez azt is jelenti, hogy valamivel kevésbé kockázatos, mint régebben volt?

A sugárterápia lényege, hogy magas energiájú, ionizáló sugárzással gátolják meg a sejtek osztódását, méghozzá a DNS károsítása révén. Ez a módszer ugyanakkor nem csak a rákos sejteket pusztítja, hanem az ép sejtekre is kihat, ami nem küszöbölhető ki teljesen, bár a daganatos sejtek – épp, mert fokozottabb mértékben osztódnak – érzékenyebbek a sugarazásra, mint egészséges, normális társaik. A tudományos fejlődésnek köszönhetően ma már jobban rá lehet irányítani a sugárzást a rákos szövetekre, úgy, hogy eközben az egészséges sejtek csak a lehetséges legminimálisabb mértékben károsodjanak. Többek között éppen ez teszi lehetővé, hogy egyre gyakrabban lehessen fő kezelésként alkalmazni. A káros hatások teljes kiküszöbölése ugyanakkor egyelőre nem lehetséges.

Veszélyesebb-e a kemoterápia a sugárterápiánál?

Körte és alma a kettő. Vagyis nincs értelme efféle párhuzamoknak, mivel mindkettő jár mellékhatásokkal, ezek azonban mások, még ha akadnak is közös jellemzők, azonos tünetek. Cseppet sem mindegy, milyen kemoterápiában részesül a beteg, és az sem, mely területre irányul a sugarazás; mindkettőnél számít a kezelés időtartama, a páciens általános egészségi állapota, kora, genetikai adottságai, a betegség stádiuma. Tehát a konkrét eset és a konkrét kezelés ismerete nélkül nem lehetséges olyan megállapításokat tenni, hogy ez vagy az a fajta terápia veszélyesebb lenne a másiknál. Tény, hogy mindkettő megterheli a szervezetet, ez nem titok, mindenki tisztában van vele. Viszont ezeket a kezeléseket nem passzióból alkalmazzák, hanem akkor, amikor nincs más esély a kór terjedésének megállítására, kontrollálására.

Mikor alkalmazható a leghatékonyabban a sugárterápia?

Amennyiben a gyógyítás a cél, elsősorban akkor, ha még nem képződtek áttétek a szervezetben, és csak egy terület érintett. Gégeráknál, méhnyakráknál, nyaki rákoknál például gyakran alkalmazzák elsődleges kezelésként, de természetesen továbbra is a sugárkezelés kombinált bevetése a leghatékonyabb a kemoterápia és/vagy sebészeti megoldások mellett, netán előtt. Utóbbi esetre akkor kerül sor, ha csökkenteni kell a daganat méretét, mielőtt megoperálják a beteget. Ez annak az esélyét is mérsékli, hogy a beteg sejtek szétszóródjanak a testben. A műtét utáni sugárkezelés szintén rendszeres eljárás, amely szintén jobb eredményre vezet, mintha operáció nélkül történne.

Mit ért az alatt, hogy „amennyiben a gyógyítás a cél”?

Azt, hogy nem feltétlenül csak ilyen esetben alkalmaznak sugárterápiát. Olyan betegek esetében is alkalmazásra kerülhet ez a kezelés, akiknél már adott esetben nincs remény a teljes gyógyulásra, viszont így ellenőrzés alatt tartható a daganat növekedése, illetve csökkenthetők a beteg fájdalmai.

A gyakorlatban hogyan kell elképzelni a kezelést?

Miután az orvos meghatározta, hogy pontosan hol helyezkedik el a kezelendő daganat, a szükséges vizsgálatok alapján terv készül a sugárterápia alkalmazására vonatkozóan. Ennek alapján történik a kezelés a későbbiekben, az előírt mértékben és gyakorisággal, természetesen a megfelelő testpozícióban, a rendszeresített gép segítségével. Ez cseppet sem kellemes élmény – eleve az alapszituáció is nagyon kellemetlen, de az, hogy a beteg ilyenkor teljesen egyedül marad, szintén okozhat nehézségeket számára. Maga a kezelés alkalmanként legfeljebb néhány percig tart.

Fájdalmas a besugárzás?

Nem fájdalmas, sőt fizikailag alapvetően semmit sem érezni közben – ebből a szempontból olyan, mint egy röntgenvizsgálat. A betegnek csak arra kell koncentrálnia, hogy ne mozogjon alatta, mert a sugárzás így nem ér el olyan testterületeket, amelyeket nem kell kezelni.

A levegővételt ilyenkor vissza kell tartani, amennyire csak lehet?

Nem, egyáltalán nem. Teljesen normálisan lehet lélegezni közben.

És milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

Mivel a sugár pusztítást végez a szervezetben, a mellékhatások az esetek nagyobbik részében nem küszöbölhetők ki, ezzel sajnos együtt kell élnie a betegnek. Viszont ezek a járulékos kellemetlenségek elég jól előrejelezhetők, és az orvos tájékoztatást is ad róluk, méghozzá kötelező jelleggel. Általános fáradtság, levertség, hányás, hasmenés, étvágytalanság, émelygés, gyengeség és rosszullét jelentkezhet a kezelések után, és ugyanígy a bőrön, a nyálkahártyákon is megjelenhetnek bizonyos elváltozások, függetlenül attól, hogy mely testtájékot érte a besugárzás.

A további mellékhatások mibenléte már nagyban múlik azon is, hol kellett alkalmazni a kezelést. Ezek a mellékhatások jellemzően pár héttel a terápia befejezése után elmúlnak, sőt, bizonyos esetekben egyáltalán nem is jelentkeznek, bár azt azért hozzátenném, hogy mindenképpen ez a ritkább eset. A legtovább a fáradtság, az erő és az energia hiánya tart: ez a kezelés vége után is, akár két hónapig is éreztetheti hatását.

A fentiek eredőjeként kevesen vannak olyanok, akik nem fogynak a terápia során, vagyis, ha valaki ilyen – vagy bármilyen, rákbetegség ellen irányuló – kezelés alatt áll, azon általában látszani is szokott mindez. Viszont hiába nem csúszik az étel, akkor is nagyon fontos, hogy a beteg kiegyensúlyozottan táplálkozzon. Ez különösen akkor problémás, ha a sugár a mellkasi területre irányult, hiszen ilyenkor szinte lehetetlennek tűnik számára a nyelés, és fájdalmakkal is járhat. Ezekben az esetekben pépes ételeket kell fogyasztani. A bőséges folyadékbevitel szintén nagyon fontos.

Mi történik, ha a beteg kihagy egy kezelést a terápia során?

Már egy alkalom kihagyása is nagymértékben ronthatja a teljes terápia eredményességét, így ennek lehetőleg nem szabad megtörténnie.

Magyarországon létezik általános gyakorlat arra nézve, hogy hány besugárzásból áll egy terápia?

Hetente általában öt alkalom – ez egyébként nemzetközileg változhat –, és két hónap alatti időtartam a jellemző. Léteznek egyébként úgynevezett belső besugárzáson alapuló kezelések is, amikor radioaktív tartalmú anyagot helyeznek el a rákos testrészben, illetve annak közelében. Ilyenkor tartósan a kórházban kell maradnia a betegnek.

Gyakran hallani a sugárterápia kapcsán, hogy olyan, mintha tűzzel akarnák eloltani a tüzet. Maga a sugárzás nem okoz extra rákkockázatot?

Hallottam már én is ezt a példát, de mindenképpen olyan általánosításról beszélünk, ami sántít. Az alapfeltevés egyébként logikus és jogos, van is alapja: kétségtelen, hogy hosszabb távon a besugárzott területen magasabb lehet a daganat kialakulásának kockázata, mint alapesetben. Viszont ismét hangsúlyoznám: a sugárkezelés mindig okkal történik, a vonatkozó rizikófaktorok körültekintő, szakorvosi mérlegelését követően. Vagyis az orvos megvizsgálja, mi van a mérleg két serpenyőjében, és az után dönt.


Dr. Draveczki-Ury Ádám

forrás: http://www.mypin.hu/

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el