Kalóriaszegény étrenddel a Parkinson-kór ellen
2009. 10. 05.
Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy a hosszú távú alacsony kalóriájú étkezés segít megelőzni a Parkinson-kór kialakulását. A kutatók szerint helyénvaló táplálkozás mellett lassabb az öregedéssel járó dopamin-veszteség, és ezáltal kisebb a rettegett betegség kifejlődésének kockázata.
A dopamin nevű kémiai anyag fő szerepet játszik a mozgás koordinációjában.
Noha az agy dopamin-szintje az életkor előrehaladtával természetesen is csökken, ez a csökkenés fokozott mértékű a Parkinson-kórban szenvedőknél, ami mozgáskoordinációs problémákhoz, remegéshez vezet. Kutatók szerint már korábbi, emberen történt felmérések is azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú, alacsony zsírtartalmú étrenden élők, rendszeresen sportolók kevésbé veszélyeztetettek Parkinson-kór kialakulása szempontjából.
A Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban megjelent tanulmány arra keresett választ, hogy rézuszmajmok esetében a 30 százalékkal csökkentett kalóriájú étrend hogyan befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását. Hat hónappal a kísérlet megkezdését követően a majmokba olyan toxint injektáltak, mely Parkinson-kórt képes kiváltani.
Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú étrenden tartott majmoknál a mozgáskoordináció jobb szinten maradt, mint a normál étrenden élő táraiknál. Az agyi dopaminszintjük szintén magasabb volt hasonlóan a GDNF nevű anyaghoz, mely a dopamint termelő sejtek életét segíti. A kutatók véleménye szerint az alacsony kalóriájú étrend hosszú távon segíti a Parkinson-kór megelőzését azáltal, hogy növeli a GDNF termelést, ezáltal a dopamin-termelő sejtek életképességét.
Noha az agy dopamin-szintje az életkor előrehaladtával természetesen is csökken, ez a csökkenés fokozott mértékű a Parkinson-kórban szenvedőknél, ami mozgáskoordinációs problémákhoz, remegéshez vezet. Kutatók szerint már korábbi, emberen történt felmérések is azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú, alacsony zsírtartalmú étrenden élők, rendszeresen sportolók kevésbé veszélyeztetettek Parkinson-kór kialakulása szempontjából.
A Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban megjelent tanulmány arra keresett választ, hogy rézuszmajmok esetében a 30 százalékkal csökkentett kalóriájú étrend hogyan befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását. Hat hónappal a kísérlet megkezdését követően a majmokba olyan toxint injektáltak, mely Parkinson-kórt képes kiváltani.
Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú étrenden tartott majmoknál a mozgáskoordináció jobb szinten maradt, mint a normál étrenden élő táraiknál. Az agyi dopaminszintjük szintén magasabb volt hasonlóan a GDNF nevű anyaghoz, mely a dopamint termelő sejtek életét segíti. A kutatók véleménye szerint az alacsony kalóriájú étrend hosszú távon segíti a Parkinson-kór megelőzését azáltal, hogy növeli a GDNF termelést, ezáltal a dopamin-termelő sejtek életképességét.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!