A májrák ellen hatásos fűszerre bukkantak

2014. 03. 13.
Szerző: Szimpatika
A Hepatology című orvosi szakfolyóiratban korábban megjelent tanulmány szerint a sáfrány  egy kiváló természetes kemopreventív anyag.

A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganat, azaz a májsejtrák (hepatocelluláris karcinóma – HCC) a világon az ötödik leggyakrabban előforduló rákfajta, és a köznyelv legtöbbször ezt a daganatos betegséget érti „májrák” alatt. A májsejtrák kialakulásának kockázatát leginkább a krónikus hepatitis B- és C-vírusfertőzés növeli, de hajlamosít erre a betegségre a vastúlterhelés, a zsírmáj és a túlzott alkoholfogyasztás is. Kialakulásában szerepet játszhatnak továbbá káros környezeti hatások (dohányfüst, benzingőz stb.) is.

Manapság a rák ellen folytatott küzdelemben komoly érdeklődés övezi a gyógy- és fűszernövények kemopreventív hatásait, hiszen kevés igazán hatékony kezelési mód létezik a daganatok kialakulásának megelőzésére és elburjánzásának megállítására. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a sáfrány (Crocus sativus) antioxidánsokban igen gazdag, gyulladásgátló és rákellenes hatású, így a kutatók komoly reményekkel vágtak bele e fűszer vizsgálatába.

A kutatás során a szakemberek májsejtrákos patkányokon vizsgálták a sáfrány hatásait. A 22 hétig tartó kísérletben az állatokat először rákkeltő anyaggal (dietil-nitrózamin – DEN) kezelték, majd két hét elteltével naponta adtak nekik testsúly-kilogrammonként 75 mg, 150 mg vagy 300 mg sáfránykivonatot. Az eredmények azt mutatták, hogy a sáfrány jelentősen csökkentette a májban található csomók (nodulusok) számát, továbbá a legnagyobb dózissal kezelt egyedekben teljesen meggátolta a csomók kialakulását. A sáfrány megelőzésként is hatásosnak bizonyult: a vizsgálat előtt megelőzési céllal alkalmazott sáfránykúra hatására jóval kisebb mértékben nőttek a máj károsodásának mértékére utaló májfunkciós értékek (pl. GGT, ALT, AFP).

Az eredmények azt sugallják, hogy a sáfrány rákellenes hatással rendelkezik, segíti a károsodott sejtek úgynevezett programozott halálát (apoptózisát), gátolja a rákos sejtek burjánzását és csökkenti a gyulladásokat. A további kutatások a sáfránykivonat működési mechanizmusát kívánják feltárni.


Forrás: https://www.origo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!