D-vitamin-források

2014. 03. 15.
Szerző: Szimpatika
Az egészségmegőrzésben a házi praktikák mellett nagy szerepet kapnak a vitaminok is.

Ilyenkor ugyanis kevés napfény ér minket, és az élelmiszerek vitamintartalma önmagában már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához. A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezenkívül még miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin-szintről, abban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.

„A téli szürkeség után boldogan fordítjuk arcunkat az első napsugarak felé. A napsütés jó hatással van a hangulatunkra, ám azon kívül, hogy kellemesen cirógat, segít a D-vitamin pótlásában is. A legtöbb D-vitamint ugyanis a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról” – mondta dr. Nagy Judit.

A D-vitamin hatása

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet a csontok ásványianyag-tartalma, amely csontvesztéshez és így töréshez, deformálódáshoz, súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin-hiánynak szerepe van az immungyengeség, az autoimmun betegségek és esetenként a cukorbetegség kialakulásában is. Immunerősítő hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, illetve azok kezelésében.

D-vitamin-források

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány, illetve irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Bármennyire fázósak vagyunk, télen is érdemes legalább egy fél órát rendszeresen a szabadban tölteni, ugyanis, ha nem is érezzük a nap melegét, a téli napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!