Egy csodálatos gyógynövény: rákos sejtek ellen házilag

2014. 03. 16.
Szerző: Szimpatika
Forrás: Naturahírek
Mivel napjainkban a rák az egyik leggyilkosabb betegség a világon, a kutatók folyamatosan próbálnak rá újfajta gyógymódokat találni.

A Life Science magazin publikálta először az artemisininről azt, hogy az édesüröm- (Artemisia annua-) származék, amit a kínai orvoslás már régóta használ, a tüdőráksejtek nem kevesebb, mint 98%-át elpusztítja. A gyógynövény hatóanyaga önmagában használva a tüdőráksejtek számát akár 28%-kal csökkenti, de vassal együtt alkalmazva az Artemisia annuából nyert szer teljesen „törölheti” a rákot a szervezetből, és, ahogy kísérlet mutatta, eközben az egészséges tüdősejtekre nincs káros hatással.

Az artemisinint a múltban erős malária elleni orvosságként használták, de mára már bizonyított tény, hogy alkalmazása hatékony a rák elleni küzdelemben is. Amikor a tudósok a kísérlet folyamán a növényhez vasat adtak, a vas a rákos tüdősejtekhez kapcsolódott. Az artemisinin szelektíven csak a „rossz”, vasat tartalmazó sejteket támadta, és a „jó”, egészséges sejteket érintetlenül hagyta. Az eredmények alapján általánosságban elmondható, hogy az artemisinin leállítja az ún. E2F1 transzkripciós faktort és beavatkozik a tüdőráksejtek működésébe és élettartamába. Ez azt jelenti, hogy az artemisinin a rákos sejtek reprodukálásához szükséges transzkripciós módot akadályozza meg – ahogy a University of California laboratóriumában végzett kutatások mutatják. A kutatás bebizonyította, hogy a rákos sejtek a beavatkozás hatására apoptózist, vagy „öngyilkosságot” követnek el.

Az Artemisia annuát otthon, magról is lehet termeszteni, kivonatát pedig csepp vagy kapszula formájában árusítják az interneten.


Források:

Naturahírek

www.spandidos-publications.com

www.sciencedirect.com

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22185819

https://news.sciencemag.org

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!