Hatékonyan a fülzúgás ellen

Szerző: Szimpatika
Az influenza és a légúti fertőzések csúcsidőszakában gyakori jelenség a fülfájás, ami a fertőzések, vírusos megbetegedések tüneteként jelentkezik, és néhány nap múltán el is múlik. Rosszabb esetben azonban fülzúgás lép fel, ami aztán hetek, sőt hónapok elteltével sem akar elmúlni. A fülcsengést, -zúgást fontos komolyan venni és hamar kezeltetni: a hiperbár oxigénterápia hathatós segítséget nyújt a megszüntetésében.

A fülzúgás problémája sajnos rengeteg embert érint a világon, így hazánkban is. Eredetét nehéz meghatározni: kialakulhat különböző fülproblémák, pl. fertőzések, vírusok, gyulladások, szőrsejtkárosodás, illetve a hallójárat elváltozásai miatt, de a zajterhelés is gyakori kiváltó ok. Emellett a fülzúgás teljesen más probléma kivetülése is lehet: jelezhet például fogászati bajokat, vérszegénységet, szív- és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget vagy idegrendszeri eredetű gondokat.

A stressz okozta fülzúgás kivételével elmondható, hogy a különféle kiváltó okok következtében a belső fül vérkeringése romlik, a sejtek pedig oxigénhiányban szenvednek.

„Fülzúgás esetén a hiperbár oxigénterápiát a Magyar Fül-Orr-Gégészeti Társaság is ajánlja. A kezelés azokban az esetekben a leghatásosabb, amelyekben a fülzúgás a kezelést megelőző 6 hónapon belül kezdődött, és elsősorban zajtrauma vagy gyulladás kapcsán alakult ki” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiberbár Centrum orvos igazgatója. A hazánkban egyedüliként hiperbár oxigénterápiás kezeléssel foglalkozó Hiperbár Centrum az elmúlt két évben összesen 59 fülzúgástól szenvedő beteget kezelt. „Szerencsére már hazánkban is egyre jobban elterjed a kezelés híre, egyre jobban beépül a köztudatba, így a páciensek is egyre többször jelentkeznek a betegség korai szakaszában” – teszi hozzá dr. Szolnoki Nikolett. „Betegeink felénél a fülzúgás a kezelés megkezdése előtt 6 hónapnál rövidebb időn belül jelentkezett, így ők viszonylag időben jutottak el a kezelésre. A másik felük már hosszabb ideje küzdött problémájával, de a fülzúgás már annyira zavarta a mindennapi életüket, hogy a csökkenő esélyek ellenére is kérték a kezelést.”

A Hiperbár Centrumban kezelt betegeknél a kialakulás oka az esetek egyharmadában volt pontosan diagnosztizálható: 11 betegnél zajtrauma, 8 páciensnél pedig gyulladás okozta a kellemetlen fülzúgást. Ezekben az esetekben a nemzetközi és a magyar szakma is hiperbár oxigénterápiás kezelést javasol. A többi betegnél, tehát az esetek 2/3-ban egyéb, vagy nem pontosan tisztázható ok miatt alakult ki a fülzúgás.

„Eredményeink jobbak lettek a vártnál, ugyanis annak ellenére, hogy a betegek nagy részénél nem egyértelmű ok ált a fülzúgás hátterében, illetve 6 hónapnál hosszabb ideje küzdöttek a problémával, összességében az általunk kezelt betegek 60%-a (35 páciens) számolt be gyógyulásról vagy javulásáról” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett. „Mi magunk is alá tudjuk tehát támasztani a különböző nemzetközi kutatások megállapításait, amelyek szerint a megfelelő időben és indikációval elkezdett hiperbár oxigénterápia segítségével jelentős eredményeket lehet elérni a fülzúgás kezelésében.”

A hiperbár oxigénterápia alkalmazása nem új keletű fülzúgás esetén – nemzetközi szinten már az 1960-as évektől használják kiegészítő kezelésként fülproblémák kezelésére. A légkörinél 2.5-ször nagyobb nyomáson belélegzett, 100%-os oxigén hatására a gyenge vérkeringésű területek oxigénellátása jelentősen megnő. Ez javítja a belső fülben található, hangot érzékelő szőrsejtek oxigénszintjét, melyet akár 4-6-szorosára emel, és ez a szint még a kezelés után egy órával is 60%-kal magasabb lesz, mint előtte volt.


További információk:
www.baromedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!