Nem elég csak az egyik karon mérni a vérnyomást

Szerző: Szimpatika
Ma már szerencsére egyre több ember otthonában található egy vérnyomásmérő, ám a legfrissebb tanulmányok szerint sokan hibásan végzik vele a mérést. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondja, mire kell odafigyelni a készülék használatakor.

A szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is vezető haláloknak számítanak szinte az egész világon, így a szakemberek és a betegek egyaránt mindinkább azon munkálkodnak, hogy csökkentsék a kockázati tényezőket, valamint segíthessék a magas vérnyomás mielőbbi felismerését.

A The American Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a két karon mért szisztolés vérnyomás értéke közti különbség és a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy ne csak az egyik, hanem mindkén karon mérjék meg az emberek a vérnyomásukat. Ha 10 Hgmm, vagy annál nagyobb az eltérés, az komolyabb bajt is jelezhet, ilyen esetben tehát érdemes szakemberhez fordulni!

A Framingham Heart Study egy kutatásában 3390, negyven év feletti, egészséges önkéntest vizsgáltak. Ennek során kiderült, hogy azoknál, akiknek nagyobb volt a két karjukon mért érték közti különbség, mint 10 Hgmm, nagyobb eséllyel alakult ki szívprobléma.

További szabályok a helyes vérnyomásméréshez

„Szakszerűen a vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni. Legjobb, ha ezt orvos, vagy képzett asszisztens végzi” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, aki még a következőket javasolja a megfelelő érték meghatározásához:

  • A mérést megelőző félórában ne igyon teát, kólát, kávét, energiaitalt vagy egyéb koffeintartalmú italt, és ne dohányozzon, egyébként hamisan magas értéket kap.
  • Vérnyomást kiürített hólyaggal mérjen.
  • A vérnyomást csak a testi adottságaihoz illeszkedő méretű mandzsettával mérje (4 méretben kapható).
  • A vérnyomásmérés ideje alatt ne beszéljen.
  • A karok legyenek jól megtámasztva.
  • Ne tegye keresztbe a lábait, különben hamisan magas eredményt kaphat.

Fontos, hogy ha magas értéket mér, akkor mielőbb forduljon szakemberhez!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!