A fogelszíneződésért felelős anyagok feketelistája

2014. 03. 21.
Szerző: Szimpatika
Egy gyönyörű, hófehér mosoly óriási erővel bír: egy pillanat alatt képes elbűvölni kiszemeltünket, de barátságot, szimpátiát is szülhet, és akár új állást, lehetőségeket is köszönhetünk neki. Sokan nem tudják, de számos étel, ital, sőt gyógyszer fogyasztása is negatív következményekkel járhat fogaink fehérségére nézve. Íme hófehér mosolyunk esküdt ellenségeinek listája, valamint forradalmi ellenszereik!

„Fogunk színe alapvetően genetikailag adott és az idő múlásával változik, ám ennek mértékét jelentősen befolyásolják étkezési szokásaink, az általunk elfogyasztott italok, a beszedett gyógyszerek, sőt akár a dohányzás is. Alapvető szabályként elmondható, hogy mindaz, ami a szájunkba kerül, fogainkon is nyomot hagy. Ahogy pl. a fehér pólón nyomot hagynak a sötét színű ételek, úgy fogainkon is. Az idő múlásával fogainkon apró repedések keletkezhetnek, melyekben a lepedékek sokkal könnyebben megtapadnak, ahogyan a fogelszíneződésért felelős anyagok is” – tudjuk meg dr. Marton Erzsébettől, a Smiling Planet Szalonok szakértőjétől.

„Elszíneződést számos dolog okozhat; elsősorban az ételekben és italokban található természetes és mesterséges színezők, és itt legfőbb bűnösként a kávét és a teát szokták említeni. Kávé esetében a benne található tanninok fogzománcra tapadása okozza az elszíneződést, azzal azonban csupán kevesen vannak tisztában, hogy nem a fekete, hanem a zöld tea a hófehér fogak legfőbb ellensége, erőteljes sárgító hatása miatt. Ha a teát egy kis citrommal, míg a kávét egy kis tejjel »fehérítjük«, máris csökkenthető a negatív hatás. Bár tagadhatatlanul kellemes esténként egy pohár bor mellett lazítani, savtartalma révén a vörös- és a fehérbor egyaránt kedvezőtlen hatással van fogaink fehérségére, mint ahogyan a kóla, az energiaitalok, sőt a savanyúságok is, hasonló okokból kifolyólag. Számos sötét színű gyümölcs, mint az áfonya, a málna, a cseresznye vagy a gránátalma, illetve színes zöldség, mint a cékla, a spenót, a sóska, a paradicsom fogyasztása is nyomot hagyhat fogainkon, ezenkívül a sötét színű mártások, szószok, fűszerek, mint a balzsamecet, curry, pirospaprika vagy a szójaszósz is. A különböző színes édességek, mint a csokoládé, cukorkák, sütemények is mind természetes vagy mesterséges színezőanyagokat tartalmaznak, melyek ugyancsak nem varázsolják fehérebbé fogainkat, a dohányzást pedig ne is említsük, amely makacs, sárga elszíneződést képes létrehozni akár rövid idő alatt is. Ám vannak egyéb, elszíneződést okozó anyagok, illetve események is, így pl. a különböző antibiotikumok, az anya terhesség alatt szedett gyógyszerei, illetve a szervezet anyagcseréjének felborulása vagy a lázas állapot, amelyek ellen kevésbé tehetünk” – ismerteti a szakértő.

…és a forradalmi megoldás

„Valószínűleg kevesen tehetjük meg, hogy hosszú távon »fogbarát diétának« vessük alá magunkat, azonban már az alapvető szájhigiénia betartásával is sokat tehetünk fogaink fehérségéért és egészségéért. Általános szabályként alkalmazható, hogy minden étkezés után öblítsük ki a szánkat, hogy eltávolítsuk onnan a savas anyagokat, majd mossunk fogat, hogy a szennyeződéseket, lepedékeket is eltávolítsuk. A fogmosás után ajánlott a szájvíz használata, amely fertőtlenít és gátolja a fogszuvasodás kialakulását, illetve fogselyem segítségével még a nehezen elérhető résekből is el tudjuk távolítani a lerakódásokat. Természetesen nem biztos, hogy minden étkezés után lehetőségünk van minderre, ám aggodalomra semmi sok, hiszen ma már egy rendkívüli, modern, hazánkban is elérhető eljárásnak köszönhetően fájdalom nélkül, bioalapanyagok és LED-lámpa segítségével hollywoodi mosolyt varázsoltathatunk magunknak akár fél óra alatt egy kozmetikai fogfehérítő szalonban. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és, mivel természetes anyagok segítségével, oxidáció révén fehéríti fogainkat, azokra semmilyen káros hatással nincs, sőt képes akár fogaink eredeti, természet adta színén is javítani.
A fogfehérítés csupán annyi időt vesz igénybe, mint kedvenc kozmetikai kezelésünk, és elég csupán 2-3 havonta ismételni, hogy az akár 10-12 árnyalattal fehérebb, ragyogó mosolyt elérjük” – árulja el dr. Marton Erzsébet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!