Zsírégető táplálkozás az egészséges fogyásért
Ha most azt gondolja, hogy egész nap zellert, grépfrútot vagy brokkolit kell ennie, akkor nagyot téved. A tipikusan zsírégető élelmiszerek azok az indiai fűszerek, melyeket az Ájurvéda is előszeretettel alkalmaz a zsírégetés ösztönzésére. Ha tehát gyorsan és egészségesen szeretne fogyni, alkalmazza a következő fűszereket mindennapi ételeihez.
A legjobb zsírégető fűszerek és élelmiszerek
1. Csilipaprika
A csilipaprika fogyasztásával felpörgethetjük anyagcserénket; hatásának maximumát a fogyasztást követő 20 percen belül éri el. Ez a hatás a benne lévő kapszaicinnek köszönhető. A kapszaicin egy természetes, ún. termogenikus vegyület, mely segít az elfogyasztott táplálék hőenergiává alakításban. A másik kedvező hatása, hogy képes csökkenteni az étvágyat, így kevesebb kalóriát viszünk be a nap során.
2. Currylevél
A currylevél az indiai konyha elengedhetetlen hozzávalója (különösen India déli részén). Nemcsak különleges ízt varázsol az ételeknek, hanem olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, melyek csökkentik a vér „rossz” (LDL-) koleszterinszintjét és méregtelenítik a szervezetet. Már napi 8-10 currylevél elfogyasztásával részesülhetünk ezekből a kedvező hatásokból.
3. Fokhagyma
A fokhagyma hatásmechanizmusa a csilipaprikáéhoz hasonló. Jóllakottságérzetet ad, fokozza az adrenalintermelést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. A fokhagymát nyersen és főzve egyaránt érdemes fogyasztani, bár nyersen sokkal erőteljesebb a hatása.
4. Mustár
A mustár (mag vagy olaj formájában) segít az ideális testsúly elérésében. A mustár sok B-vitamint, folsavat, niacint, tiamint, riboflavint tartalmaz, és felturbózza az anyagcserét. Kalória- és zsírtartalma nagyon alacsony. Saláták és húsok ízesítéséhez egyaránt kiváló.
7. Kardamom
Jellegzetes ízű fűszer, mely szintén jelentősen gyorsítja az anyagcserét. Az indiai konyha édességek, desszertek elkészítésénél is használja.
8. Kurkuma
A kurkuma az utóbbi évek talán egyik legjobban kutatott fűszernövénye, mely a vizsgálatok alapján számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A benne lévő aktív hatóanyag, a kurkumin segíti a zsírsavak hasítását.
9. Spenót
A spenót zsírégető hatása közismert. Kalóriában nagyon szegény, ugyanakkor sok vitamint, rostot és vasat tartalmaz. Mindenkinek ajánlott lenne naponta 2-3 csésze spenótot elfogyasztania. A spenótot hozzáadhatjuk salátákhoz, fogyaszthatjuk köretként húsok mellé, de akár egészséges zöld turmixot is készíthetünk belőle.Forrás: www.drtihanyi.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!