A szívritmuszavart magas vérnyomás is okozhatja

Szerző: Szimpatika
Szinte nincs is olyan ember, akinek hébe-hóba ne verne kissé szabálytalanul a szíve. Ezt kiválthatja stressz, megerőltető edzés, endokrin betegségek, azonban nagyon gyakran hipertóniát jelez. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Röviden a szívritmuszavarról

Szívritmuszavarról, más néven aritmiáról akkor beszélünk, amikor a szívdobogás üteme megváltozik amiatt, hogy az ezt irányító elektromos tevékenységek nem működnek megfelelően. Legjellemzőbb tünetei a túl gyorsan vagy lassan verő szív, nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Bár sokan úgy gondolják, a ritmuszavar ijesztő és egyben könnyen felismerhető probléma, azonban nem ritka, hogy semmilyen panaszt nem okoz, és csak kivizsgálás alkalmával derül rá fény. A mögöttes okokat mindenképp érdemes kideríteni, mert a ritmuszavar sokszor egy alapbetegséghez társul, amelynek megfelelő kezelése mellett a szívritmus is normalizálódik.

Magas vérnyomás is okozhatja

A magas vérnyomásnak gyakran nincsenek tünetei, így sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt derül ki a probléma: a kezeletlen hipertónia többek között a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is fokozza.

„A ritmuszavar sajnos gyakran lehet a hipertónia velejárója, szövődménye, ugyanis előfordulhat, hogy a tartós magas vérnyomás hatására a bal kamra izomzata megvastagszik. Egy idő után az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz. A másik lehetséges szövődmény hipertónia esetén a szív ereinek elmeszesedése, melynek következménye érszűkület, vérellátási zavar, illetve aritmia lehet – a ritmuszavarok hátterében talán ez a leggyakoribb ok. Azt is tudni kell, hogy a szívelégtelenség a magas vérnyomás kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek ismert mellékhatása, de okozhatja még a pajzsmirigy túlzott működése is, ami egyben hipertóniához is vezet” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő.

Összességében tehát fontos, hogy szabálytalan szívműködés, szívdobogás, kihagyás esetén mindenképpen forduljon orvoshoz! Az idejében felfedezett magas vérnyomás kezelésével megelőzhető a súlyosabb ritmusproblémák kialakulása is. Továbbá, akinek hipertóniája van, az évente legalább egyszer, panaszmentes esetben is menjen el kontrollra! Ez tartalmazza az orvosi vizsgálatot, szemfenéki kontrollt, EKG-t, és az alapvető laboratóriumi vizsgálatokat is.

Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében mindezeken túl segít a 24 órás, otthon hordható EKG- és vérnyomásmérő készülék, melyek felhelyezését és az eredmények kiértékelését szakorvosi központok végzik.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!