Foglyul ejtett lehetőségeink

2014. 03. 22.
|
Címkék: Csak szólok... 
Olvasom az Oxfam International nemzetközi szervezet jelentését arról, hogy a világban egyértelműen és gyorsuló ütemben nő az egyenlőtlenség. A világ leggazdagabb 85 emberének akkora vagyona van, mint az emberiség szegényebbik felének összesen.

Ez 1,6 billió, vagyis 1600 milliárd dollár. Ha pedig a gyakran emlegetett legfelső egy százalékot nézzük, az ő vagyonuk 110 ezer milliárd dollár – ez hatvanötször annyi, mint a világ szegényebb felének minden vagyona.

Úgy érzem, hogy én az emberiség vesztes felébe tartozom. És nem értem, hogy miért. Aztán a jelentésből megtudom. Ez a tendencia.

Az Oxfam szerint az Egyesült Államokban a válság óta a gazdasági növekedés 95 százaléka a legfelső egy százalék vagyonát növelte, a társadalom alsó kilencven százaléka viszont szegényebb lett. És nem csak ott.

Normális dolog ez? Aligha. És szerintem azoknak sem jó, akik gazdagok. A történelem ugyanis azt tanítja, hogy az egyenlőtlenség, az igazságtalanság, az alkotmányos vagy azon kívüli elnyomás következménye minden esetben az erőszak. Háború, polgárháború, felekezeti, vallási, törzsi háború, forradalom, puccs. Hol mi. Közös bennük a pusztítás, az ártatlanok halála és a vagyonok pusztulása.

Ez vár ránk? Remélem, nem. Bár az egyenlőtlenség egyértelműen növekszik. Néhány adat:
Az emberiség hetven százaléka olyan országban él, ahol nőtt az egyenlőtlenség 1980 óta. A vizsgált 30-ból 29 országban ma kevesebbet adóznak a leggazdagabbak, mint harminc évvel ezelőtt. Winnie Byanyima, a szervezet vezetője szerint az egyenlőtlenség növekedése annak az eredménye, hogy az elit egyre nagyobb hatással van a politikai életre, és sikerrel vívják ki maguknak a kedvezőbb adózási és gazdasági feltételeket. A jelentés szerint az egyenlőtlenség növekedése ördögi kör, mert a jobb oktatás is csak a gazdagok gyermekeinek jut.

Normális dolog ez? Aligha. Ki merné azt állítani, hogy a legtehetségesebb gyerekek a gazdag családokban születnek meg? Senki. Márpedig, ha a jó oktatás kizárólag számukra elérhető, akkor jó képességű, tehetséges gyerekek milliói kallódnak el. Nekik rossz? Nekik is. De a társadalom is egyértelműen veszít azzal, ha a kiválók nem, csak a gazdagok tudnak kiválni. Olykor érdemtelenül.

A lehetőségek egyenlősége már csak álom – írja az Oxfam, ami a szélsőséges korrupcióra használt state capture (foglyul ejtett állam) mintájára bevezeti az opportunity capture (foglyul ejtett lehetőségek) kifejezést. A gazdasági növekedés ugyanis számos országban nem jelent mást, mint a „győztes mindent visz”-elv érvényesülését. Önmagában az egyenlőtlenség az Oxfam szerint sem rossz dolog, hiszen e nélkül nincs gazdasági növekedés és motiváció a kemény munkára, a vállalkozásra és az innovációra. Ez a szélsőséges szint viszont már százmilliókat zár ki abból, hogy részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Normális dolog ez? Egész biztosan nem.

Sokan, nálam jóval okosabb emberek, már régóta tudják ezt, és próbálnak valamit kitalálni. Az emberiség kommunizmusnak nevezett, világméretű kísérlete a probléma megoldására, vagyis az emberek közötti egyenlőség megvalósítására nem vált be. Persze, hiszen az emberek nem egyenlők. Képességeik, motivációjuk, temperamentumuk, az, hogy az életben mit tartanak fontosnak, nagyon is különböző. Az az ember, aki szorgalmasabb, okosabb, rátermettebb, többet, hasznosabban dolgozik, és ezért sokkal többet tanult, nem akarja, hogy a lusta, buta, tanulatlan ember vele egyenlő elbírálásban, javadalmazásban, elismerésben részesüljön. Ez érthető is. Az a rendszer, amelyik ezt akarja, bukásra van ítélve, hiszen a szorgalmas, tehetséges emberek elhagyják, vagy megszűnnek szorgalmasnak lenni. Átállnak a lógósok vagy a talpnyalók táborába. De ugyanez a helyzet akkor is, ha az emberek nem érdemük szerint jutnak előbbre, hanem, mondjuk, azért, mert jó helyre születtek.

Amikor az emberek közötti egyenlőségről esik szó, természetesen az egyenlő lehetőségekre kell gondolni.

Kellene a világnak ez nagyon. Hogyan lehetséges megvalósítani? Néhány hónappal ezelőtt írtam egy megoldási kísérletről ezeken a hasábokon. Ez a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete. Nekem tetszett. Az Európai Unióban egy éve elindult kezdeményezést alá is írtam. A kezdeményezés lényege annak kimondása volt, hogy (idézem) „hosszú távon a cél az, hogy az EU minden egyes állampolgára mint egyén számára feltétel nélküli jogként legyenek biztosítva a méltóságteljes élethez elengedhetetlen alapvető anyagi szükségletek”. Nem jött össze. Egymillió aláírás kellett volna, de a határidő lejártáig, január közepéig, mindössze 285 ezer gyűlt össze az uniós országokban. Így az Európai Bizottság nem köteles foglalkozni a kezdeményezéssel. Az egyetlen ország, ahol összejött a megfelelő mennyiségű aláírás, Bulgária volt.

Na de miről is van szó? Arról, hogy egyre több az ember, s egyre kevesebb a munka. Azért, mert az emberi munkaerő drága, a gépi munkaerő, a kezdeti befektetést leszámítva, olcsó. A munkanélküliség ennek a tendenciának egyenes és nem múló következménye. Kevés a munkahely, ezért nagy az érte folyó verseny. Így aztán azt, akinek van állása, a végletekig kizsigerelik, túlfoglalkoztatják, kizsákmányolják. Az inaktívakat pedig eltartják, amíg tudják. Valamennyire legalábbis. A gyerekeket a szülők, az öregeket a gyerekek, a munkanélkülieket, betegeket, rokkantakat a szociális ellátórendszer. Erre a rendszerre borzalmas mennyiségű költség rakódik. Miközben igazságtalan. Az alapjövedelmet kitalálók azt mondják, szüntessünk meg minden ellátást. Ne legyen nyugdíj, gyes, gyed, segély, járulék, járadék. Kapjon minden állampolgár annyi alapjövedelmet, amiből tisztesen megél.

Az Európai Bizottság azonban nem foglalkozik a kezdeményezéssel.

Még nem.

Pedig nyilvánvaló, hogy ezt, vagy mást – valamit – ki kellene találni. Mert ahogyan az Oxfam is megállapítja, a világon továbbra is éhínség van, holott rendelkezésre áll „mindenki számára elegendő élelmiszer". Sokáig ez már nem mehet. Mert ha tovább nő az emberek, régiók, országok, népek, felekezetek közötti egyenlőtlenség a lehetőségek tekintetében, a feszültség robbanni fog.

Ne legyen igazam...

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el