Az egészséges szépségről

Szerző: Szakszon Réka
A száraz bőr, a zsíros haj és a töredezett körmök ellen nagymamáink trükkjeivel, boltban kapható kozmetikumokkal, gyógyszertári készítményekkel, sőt, holt-tengeri ásványi anyagokat tartalmazó termékekkel is felvehetjük a versenyt. Dr. Dévai Miklóssal, az óbudai Caruel Újlak Patika gyógyszertárvezetőjével beszélgettünk szépségről és egészségről.

Hogy kapcsolódhat össze a szépség, az ápoltság és az egészség egy gyógyszertár keretein belül?

A Caruel Újlak Patikát húsz éve alapította egy francia gyógyszerész, aki már annak idején magasra tette a mércét. Az elmúlt két évtizedben próbáltuk tartani magunkat a színvonalhoz. A legfontosabb számunkra természetesen a betegek gyógyulása, emellett azonban kezdetektől fogva igyekeztünk a hagyományos gyógyszertári feladatkörök mellett kiemelt figyelmet szentelni a betegségmegelőzésnek és az egészségmegőrzésnek. Szerettük volna meghonosítani a szépségpatika és az egészségpatika fogalmát.

Mit tehetünk azért, hogy ne csak ápoltak, de egészségesek is legyünk?

Az egészséges életmódba beletartozik a mozgás, az egészséges táplálkozás, pl. a gyümölcs-, zöldségfogyasztás. Jó lenne, ha az alapokat mindenki otthonról hozná. Ha valaki ezen felül szakember segítségével megfelelő kozmetikumokat használ, esetleg táplálékkiegészítőket, vitaminokat szed, akkor máris sokat tehet saját egészsége és szépsége érdekében.

Milyen speciális tanácsokkal tudnak segíteni a gyógyszertárba látogatóknak?

Minden ember más-más adottságokkal rendelkezik, ezért személyre szabott tanácsadást kell nyújtani. Szakemberek segítségével foglalkozunk a megelőzéssel és a különböző bőrgyógyászati panaszokkal is, a hozzánk fordulók olyan szakasszisztens-mesterkozmetikus segítségét is kérhetik, aki a bőrápolás több területén is jártas. Egyik fiatal kollégánk pedig a vitaminokról írta a szakdolgozatát, ezért jól ismeri ezt a területet, betegeink megbíznak a szakértelmében. Több munkatársunk már a kezdetektől velünk van, ők régóta személyes kapcsolatot ápolnak a gyakran idelátogatókkal, ami nagy segítség a gyors problémamegoldásban is. Ha még nem jelentkezett panasz, akkor is fontos, hogy az ember mit ken a bőrére, hogyan ápolja a kezét és a lábát, és miként előzi meg a bőrbetegségeket.

Holt-tengeri kozmetikumokat is árulnak. Mitől különlegesek ezek a termékek?

A holt-tengeri ásványi sók gyógyító hatása évszázadok óta ismert. Elfogadható árú gyógyító készítményekről van szó, amelyek egy része a szépségápolást szolgálja, de bőrbetegségek (pl. pikkelysömör és ekcéma) kezelésére is találunk megfelelő szereket a termékcsaládban. A tartósítószer nélkül készült, allergénmentes, természetes kozmetikumok holt-tengeri ásványokat, vitaminokat, valamint különböző növényi kivonatokat és illóolajokat tartalmaznak. A holt-tengeri készítmények közül talán a pigmentfolt-eltávolító és az anticellulit krém a legnépszerűbb, de létezik testradír, fürdősó, szappan, masszázskrém és számos egyéb, arc-, test- és hajápolási termék is.

Vannak saját készítményeik, amelyeket szépségápolásra és bőrproblémákra tudnak ajánlani?

Közel ötven saját készítményünk van, amiből a legtöbb kozmetikum. A Caruel-termékek széles spektrumot ölelnek fel: vannak arc-, kéz- és lábápolásra kifejlesztett termékek, éjszakai, nappali, hidratáló, bőrtápláló, E-vitaminos, Q10-es készítmények. Testápolóink különböző illatait kérésre is el tudjuk készíteni. Bőrgyógyászati és egyéb problémákra is fejlesztettünk ki krémeket. A saját készítményekkel általában sok a munka, de olyan népszerűségnek örvendenek, hogy megéri dolgozni velük.

Milyen gyógyszertári terméket használhatunk az egészséges hajért?

A patikákban elsősorban a belsőleg alkalmazható készítményeket tudjuk ajánlani. Vannak hajerősítő kapszulák, búzacsíra-kivonatok, és az A-, E-vitaminos készítmények is nagyon hatékonyak erre a célra; a B5-vitamin pedig a hajhagymákra van jó hatással. A hajregenerálásra alkalmazható szerek sokszor ugyanúgy segíthetnek a körmök ápolásában is. A töredezett körmökhöz általában az A-vitamin-hiány vagy vashiány vezet, ezek pótlásával javítható a helyzet.

Férfiaknak is léteznek speciális kozmetikai termékek?

A férfi szépségápolás is szerencsére terjedőben van, ma már az urak számára is fontos az ápolt megjelenés és a jó közérzet, amelyet a megfelelő kozmetikumok segítségével könnyen elérhetnek. Már nem csak borotvahab és borotválkozás utáni balzsam, de olyan testápoló, tusfürdő, sampon, dezodor és ránctalanító krém is létezik, amelyeket kifejezetten férfiak számára fejlesztettek ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!