Zöldiroda – a fenntarthatóság jegyében

2014. 03. 26.
|
Címkék:
Több mint 7 milliárd ember, 3,5 millió tonna CO2-kibocsátás, félmillió hektárnyi kipusztított erdő, 490 milliárd liter víz elfogyasztása egy évben, 10 millió megawattóra energia elhasználása egy nap alatt – a globalizálódó világ számadatai sokkolóak, mégis (vagy talán pont ezért), a legtöbb ember ezt látva csak széttárja a kezét, és azt mondja: „Én úgysem tehetek ellene semmit.” Pedig az igazság az, hogy egészen apró dolgokkal is komoly eredményeket érhetünk el.

Mára tagadhatatlan ténnyé vált, hogy az energetikai optimalizáció a globalizálódó világ egyik legfőbb kihívása. A környezettudatos otthon kialakítására ma már az óvodától kezdve tudatosan nevelik a gyerekeket. A fenntartható jövő szempontjából ez a legfontosabb lépés, azonban a jelen problémáit is tudnunk kell kezelni valahogy.

Világszerte egyre több zöld irodaház épül, amelyeknél már a tervezés során nagy gondot fordítanak arra, hogy minimalizálják a létesítmény környezetterhelő hatását. Az ilyen, új irodaházak üzemeltetése átlagosan 65 százalékkal kevesebb energiakibocsátást eredményez, mint egy régi építésű és még nem korszerűsített intézményé.

De mit tehetünk abban az esetben, ha nem adatott meg nekünk, hogy egy korszerű és környezettudatos irodaépületben dolgozzunk? Hogyan járulhatunk hozzá apró változtatásokkal ahhoz, hogy mérsékeljük munkakörnyezetünk ökológiai lábnyomát?

Amikor egy iroda energiafogyasztását vizsgáljuk, tudnunk kell, hogy egy nagyon összetett folyamatról beszélünk. Az energiafelhasználás legnagyobb hányadát kétségtelenül a világítás, a fűtés és a klímarendszerek működtetése teszi ki, de emellett nem feledkezhetünk meg a gépparkról, a számítógépek és szerverek, valamint az iroda egyéb technikai berendezéseinek energiafelhasználásáról sem; a konyháról, a mosdóról; sőt még a munkába járás környezeti hatásait is figyelembe kell vennünk.

Lássuk hát, mit tehetünk az egyes területeken a fenntarthatóság jegyében?

Közlekedés

A világ éves CO2-kibocsátásából több mint 1 millió tonnáért a személygépkocsi-használók a felelősek. Ezért dönt úgy egyre több vállalkozás, hogy segíti és ösztönzi az alkalmazottak környezetbarát munkába járását. Autó helyett válasszuk a tömegközlekedést, vagy éljünk a P+R lehetőségével! És aki megteheti, üljön biciklire! Természetesen, ehhez szükség van megfelelő biciklitárolási lehetőségre, és ideális esetben a munkahely még zuhanyozóval is el van látva, hogy felfrissülhessünk a reggeli testmozgás után.

Papír

A technika rohamos fejlődésével mindenki arra számított, hogy a papíralapú kommunikáció és dokumentáció visszaszorul, és a helyét átveszi a digitális ügyintézés. Azonban éppen az ellenkezője történt. Amint egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált a nyomtatás, drasztikusan megugrott az irodai papírhasználat. Ha vissza tudnánk fogni a papírpazarlást, azzal kevesebb lenne a fakivágás, csökkenne a papírgyártásra használt energia, így a CO2-kibocsátás is, és mindez hozzájárulna az üvegházhatás mérsékléséhez. Mindezért cserébe csak pár apró dologra kellene odafigyelnünk. Használjunk újrapapírt! Ma már semmivel sem drágább, mint a nem újrahasznosított nyomtatópapír. Ezenfelül amikor csak lehetőségünk van rá, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb fehér felületet hagyjunk az oldalon: amikor szerkesztjük a szöveget, állítsuk kicsire a margót, és kétoldalasan nyomtassunk. Ha pedig jegyzetpapírra van szükségünk, akkor használjuk az elrontott vagy feleslegessé vált kinyomtatott lapokat.

Számítógépek

Laptopon dolgozni nemcsak azért jobb, mert, ha szükséges, magunkkal vihetjük a munkánkat, hanem azért is, mert jelentősen alacsonyabb az energiaigénye, mint egy asztali számítógépé. Míg egy jobb teljesítményű laptop átlagosan 30–100 W-os, addig egy személyi számítógép akár 400 W-os is lehet. És ehhez még hozzá kell adni a monitor fogyasztását is. A környezetbarát számítógépek ma már alig (mindössze 5 százalékkal) drágábbak, mint a nem környezetbarát készülékek, ugyanakkor feleannyi energiát használnak el. De bármilyen gépen is dolgozzunk, néhány dolgot mindenképp megtehetünk. Amikor rövidebb időre felfüggesztjük a munkát, kapcsoljuk ki a monitort, de választhatjuk a hibernálást vagy a készenléti üzemmódot is – ilyenkor a számítógép fogyasztása 1-3 W-ra csökken, ugyanakkor könnyedén vissza tudunk térni a munkamenethez. Amennyiben laptopon dolgozunk, használjuk bátran az akkumulátorát, de ha feltöltött, húzzuk ki az adaptert. Ez vonatkozik ugyanúgy a telefontöltőkre is – sokan hajlamosak csatlakoztatva felejteni, miután leválasztották róla a mobiljukat. De a monitort és a nyomtatót sem kell állandó feszültség alatt hagyni olyankor, ha hosszabb ideig nincsenek használatban.

Fűtés, világítás, víz

Az irodaépületek energiafelhasználásának megközelítőleg a felét ez a három tényező teszi ki. Ennek ellenére sajnos éppen e téren van a legkevesebb lehetőségünk nekünk, dolgozóknak arra, hogy mérsékelni tudjuk a károkat, mivel ez a három terület az épületgépészethez tartozik, ezáltal kevéssé van rá befolyásunk. Ha a fűtést csak 1 °C fokkal lejjebb vesszük, az az éves energiafogyasztásban 5 százalék csökkenést jelent. Ugyanez vonatkozik a klímára is: nyáron nem szükséges a legnagyobb melegben 25 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletre állítani. Ezenfelül sokat számít, ha korán reggel, amikor még hűvös van, alaposan átszellőztetjük az irodát, így ennyivel is később kell bekapcsolni a hűtőberendezést. A vízfogyasztással kapcsolatban legtöbbet a konyhában tehetünk: a ballonos víz helyett használjunk csapra szerelhető szűrőberendezést, vagy szerezzünk be szűrőkancsókat. Mosogatásnál pedig érdemes megvárni, míg összegyűlik annyi piszkos edény, hogy teljes mosogatóprogramot tudjunk elindítani, ugyanis hatalmas pazarlás félig kihasználva járatni a mosogatógépet.

Ezek mind apróságoknak tűnnek, de ha az a több millió ember, aki felnőtt életének egyharmadát a munkahelyén tölti, odafigyel rájuk, máris közelebb kerülünk a fenntartható jövőhöz és egy élhetőbb világhoz.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el