Nyugdíjstop lesz júliusig?

2014. 03. 28.
Szerző: Szimpatika
Érdekes hézag van a korhatáremelésnél, ami miatt a szokásosnál kevesebben vonulhatnak nyugdíjba az idei első félévben. A nyugellátásról szóló törvényben rés van a korhatáremelési táblázatban – fedezte fel az Adózóna.hu. Ennek következményeként idén januártól június végéig senki nem lesz, aki betöltené az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis ilyen alapon senki nem mehet nyugdíjba.

Mint a portál is emlékeztet rá, a törvény alapján kétféle úton lehet saját jogú öregségi nyugdíjat kapni. Az egyik, amikor az egyén betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt – róluk lesz most szó. A másik pedig, amikor valaki ennél hamarabb is megkaphatja a jogosultságot, mint például a nők 40 év munkaviszony után.

Ki mikor mehet nyugdíjba?

- Az 1952. január 1-je előtt születettek a betöltött 62. életévtől

- Az 1952-ben születettek a 62. életév betöltését követő 183. naptól

- Az 1953-ban születettek a betöltött 63. életévtől

- Az 1954-ben születettek a 63. életév betöltését követő 183. naptól

- Az 1955-ben születettek a betöltött 64. életévtől

- Az 1956-ban születettek a 64. életév betöltését követő 183. naptól

- Az 1957-ben vagy azt követően születettek a betöltött 65. életévtől

S itt jön mindjárt az elején a lyuk, amit a portál észrevett. A számsorból ugyanis az következik, hogy 2014. január 1-je és június 30-a között senki nem tölti be Magyarországon az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Aki 1952. előtt született, az már 2013-ban betöltötte a 62. életévét. Viszont aki ezt követően látta meg a napvilágot, annak már nem elég a nyugdíjkorhatár eléréséhez a 62 esztendő (melyet betölthet 2014 első félévében), hanem ehhez még további 183 napot (fél évet) kell várnia.

Ez elvben azt is jelenthetné, hogy ez év első félévében nem lesznek új nyugdíjasok. Erről azonban még sincs szó, mert így is lesznek, akiket nyugdíjazhatnak júliusig – például azokat a hölgyeket, akik elérik a 40 év jogosultsági időt. Mindig vannak továbbá olyan személyek is, akik csak utólagosan élnek a már korábban megszerzett nyugdíj- (vagy korhatár előtti ellátásra való) jogosultságukkal.


Forrás: https://fn.hir24.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!