Aktív fájdalomcsillapítással jól kezelhető az idegbecsípődés

Szerző: Szimpatika
A jó idő beköszöntével a családi házban élők kitelepszenek a kertbe és megkezdik a tavaszi munkálatokat. Bár a virágültetés, fűvetés, trágyázás és kapálás kellemes időtöltést jelentenek, sokan mégis megszenvedik ezt az időszakot, hiszen gyakran elég egyetlen rossz mozdulat, és az illető moccanni sem bír.

Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa elárulja, hogyan lehet megszüntetni az idegbecsípődésből adódó fájdalmat.

Mi is az az idegbecsípődés?

Sokszor hallani, hogy valakinek becsípődött valahol egy idege, ami nem csoda, hiszen gyakran nem is kell nagyobb fizikai megerőltetés hozzá. Megtörténhet, ha az ember rosszul fordul meg az ágyában, vagy akár ha csak egyszerűen megpróbál felegyenesedni. Ilyenkor egy hirtelen, éles fájdalom jelzi a problémát, és nem ritka, hogy az illető mozgásképtelen lesz.

Hogy pontosan mi is játszódik le ilyenkor? A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek bizonyos degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A tüneti terápia – pl. fájdalomcsillapítók – csak ideig-óráig hoznak enyhülést, de a kiváltó okot nem szüntetik meg, így nem eredményeznek végleges javulást.

A fájdalom mielőbbi megszüntetése a cél

Akut mozgáskorlátozottságot okozó idegbecsípődéses állapot leggyakrabban lumbágó formájában jelentkezik, de a nyaki és háti gerinc mentén is előfordulhat. Ilyenkor az érintett, gerinc melletti izmok fájdalmas, görcsös állapota áll fenn, sokszor a végtagokba vagy bordákba kisugárzó fájdalommal. Az esetek nagy részében orvosi segítség és aktív fájdalomcsillapítás szükséges a teljes gyógyuláshoz, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy elkerülhető legyen a hosszú időn át tartó szenvedés.

Az aktív fájdalomcsillapítás lényege az ok és így a fájdalom kiindulópontjának kezelése. A célzott és erőteljes kezelés hatására a fájdalom gyorsan és jelentősen csökken, a mozgáskészség pedig helyreáll anélkül, hogy az egész szervezetet feleslegesen terhelnénk.

Az aktív fájdalomcsillapítás első lépése a fájdalom kiindulópontjának azonosítása, ami idegbecsípődés esetében azon pont megtalálását jelenti, ahol a fájdalmas ideg a gerincből kilép. A fájdalom eredetének azonosítását követően a kezelés személyre szabottan, leggyakrabban injekcióval történik, érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő vagy akár homeopátiás készítmény beadásával. Speciális esetekben az akupunktúrás kezelés is szóba jöhet. A tartós eredmény érdekében a kezelést párszor ismételni szükséges.

„Az aktív fájdalomcsillapításnak köszönhetően a kerti munka tovább folytatható, a mindennapi mozgások elvégzésének képessége gyorsan visszanyerhető” – mondja dr. Váradi Éva főorvos, fájdalomspecialista.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!